Az Alexandra-birodalom több cége is szerepel a 100 millió feletti adótartozások listáján

2017. november 2. 15:25 2017. nov. 2. 15:25

Hat, az Alexandra-cégbirodalomba tartozó vállalkozás is szerepel a NAV 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalkozások listáján.

Összesen hat, az Alexandra-cégbirodalomba tartozó vállalkozás (amelyek közül jó pár Matyi Dezső érdekeltségében áll) szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forint feletti adótartozással bíró vállalkozásokat gyűjtő szeptemberi listáján - olvasható a Napi.hu cikkében. A listán csak a cégnevek, a címeik és adószámaik szerepelnek, az adótartozás összege nem.

(Több, az Alexandra-cégbirodalomhoz köthető cég a pécsi adótartozók listáján is szerepel, ezekről bővebben ebben a cikkben olvashatnak. A cégbirodalom ügyeiről korábbi cikkeinket ezen, ezen és ezen a linken találhatják meg.)

A listán a tavasszal alaposan megroppant Alexandra könyvkereskedői birodalom két központi cége, a boltokat könyvvel ellátó Könyvbazár Kft. és az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. is fellelhető, de a két cégen kívül szerepel még a Pécsi Direkt Kft. is, mely a cégcsoport korábbi központi cége volt.

A három fentebbi vállalkozás mellett az Alexandra-cégbirodalomba tartozó, egykor számviteli és könyvvizsgálói szolgáltatást végző Alexandra Consulting Kft., az ingatlanüzemeltetéssel és ingatlan-eladással foglalkozó D+T Vagyonhasznosító Kft., valamint a borászati jellegű Matias-Borászat Kft. található meg még a listán.

A Napi.hu cikke szerint október 31-ei hatállyal elindították a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolását fizetésképtelenség miatt, így "a hitelezőknek 40 nap áll a rendelkezésükre, hogy a céggel szembeni követeléseket bejelentsék a kijelölt felszámoló Cél-Org Kft.-nél."

A cikk összesítése szerint a Pécsi Direkt már 2014 óta szerepel a listán, 2015 óta felszámolási eljárás zajlik ellene. A "Pécsi Direkttel szemben több mint száz hitelező - köztük az adóhatóság, könyvkiadók, önkormányzatok és bankok - több mint 9 milliárd forintot követel." Mindemellett a Pécsi Direkt vagyonelemeit annak felszámolása előtt a gyanú szerint átjátszhatták több más új cégbe (mint például a Rainbow és a Könyvbazár), a NAV csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt indított nyomozást.

A Napi.hu információi szerint a Rainbow és a Könyvbazár ügyében is folyik egy NAV-nyomozás.

A Matias-Borászat Kft. a cikk szerint 2016 októbere, a D+T Vagyonhasznosító 2014 októbere, az Alexandra Consulting pedig 2016 júliusa óta szerepel a 100 millió forintot meghaladó, nem magánszemély adótartozók listáján.