A 10 legszegényebb uniós régió közt a Dél-Dunántúl

2017. november 6. 13:42 2017. nov. 6. 13:42

Az utolsó 10 legszegényebb európai régió közt kullog a dél-dunántúli, holtversenyben az észak-magyarországival az Eurostat adatai szerint. Csak néhány bolgár és román régiót "sikerült" megelőzni.

Nem nagyon szárnyal a GDP tekintetében a magyar haza, a hvg.hu az Eurostat adatait alapul véve összesítette a magyar régiókat. Az Eurostat 2015-ös adataiban még az unió 28 államának 276 régiójával számol.

A nyugat-dunántúli a legfejlettebb hazai vidéki régió

Cikkük szerint a nyugat-magyarországi régió (Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyék) az, amely a legszegényebb angol grófsággal (a közép-angliai Dél-Yorkshire grófsága) áll egy szinten, a régióban 2015-ben az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson, vagyis az ár-érték arányokat figyelembe véve) 21 500 euró volt.

Ez meghaladja a magyar átlagot, ami 19 700 euró/fő, ám a cikk szerint a hivatkozott angol grófság viszont 29 százalékkal elmarad a GDP-t tekintve az angol átlagtól (31 200 euró/fő).

A nyugat-dunántúli régió a cikk szerint a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekhez, valamint a Poznantól délre található Wielkopolskie körzethez hasonlít a paritásos GDP-t tekintve. A fentebb említett négy térség holtversenyben a 218–222. helyen áll gazdasági teljesítménye alapján.

Közép-Magyarország vezet itthon

A nyugat-magyarországinál lényegesen fejlettebbnek számít a közép-magyarországi régió (amely Pest megyét és Budapestet takarja). A régióban az egy főre jutó paritásos GDP 30 400 euró, ezzel a 276 uniós régió közül a 84. helyet foglalja el az összesítésben.

"Ez a gazdasági teljesítmény valamivel magasabb a Firenze központú Toscana tartományénál (30 200 euró/fő), illetve a Rajna menti Koblenz körüli német régióénál (30 300), miközben jócskán elmarad Pozsony körzetétől (54 400). Magyarország központi régiója az évtized közepi mutatójával egyébként az Egyesült Királyság 40 régiója között elméletileg a 11., míg Hollandia 12, illetve Olaszország 21 tartománya között is a 8. helyen állna" - olvasható a cikkben.

A maradék öt magyar régió viszont már nem ennyire kiemelkedő.

Közép-Dunántúl: itthoni összesítésben a harmadik

A közép-dunántúli régió a képzeletbeli hazai rangsor harmadik helyét érdemelte ki, ott az egy főre jutó paritásos GDP 18 300 euró. Ez az uniós összesítésben a 240. helyre elég, és bár több görög és dél-olasz régiót beelőz a Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyék által alkotott régió, a Pozsony nélküli nyugat-szlovákiai régiótól.

Dél-Dunántúl eléggé leszakadóban van

Negyediknek itthon a dél-alföldi régió (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék) számít, ott az egy főre jutó paritásos GDP az Eurostat 2015-ös felmérése szerint 13 900 euró volt.

Az ötödik helyre fej-fej mellett "futott be" az észak-magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék) és a dél-dunántúli (Baranya, Somogy és Tolna) régió: mindkét körzetben az egy lakosra jutó paritásos GDP 12 900 euró.

A dél-dunántúli régió az előző évtized végén még jobban állt, mint a dél-alföldi, azóta viszont helycsere történt a hvg.hu cikke szerint.

Az Eurostat adatsora szerint a tíz legszegényebb uniós régióból a 10. helyen áll a dél-dunántúli és az észak-magyarországi, fej-fej mellett. Csupán pár bolgár és román, meg egy volt francia gyarmat, Mayotte gazdasági potenciálját sikerült megelőznie.

Észak-Alföld a sereghajtó

Az utolsó a magyar régiók közül az észak-alföldi lett (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg), ott 2015-ben az egy főre jutó GDP értéke 12 500 euró lett, ami még a felét sem éri el az uniós régiók átlagának (28 900 euró/fő). A hvg.hu cikke szerint a régió "gazdasági potenciálját egy volt francia gyarmaton (a délkelet-afrikai Mayotte szigeten) kívül csak öt bolgár és két román régió múlja alul."

Az észak-alföldi régió a cikk szerint az előző évtized végén még jobban állt, mint az észak-magyarországi, azóta viszont eléggé leszakadt.