Tóth: a moratórium kevés a devizahiteleseknek

2017. november 6. 11:27 2017. nov. 6. 11:27

A Magyar Nemzeti Bank előtt tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt Tóth Bertalan és Szakács László, a téma a devizahitelesek problémája és a Magyar Nemzeti Bank folyó ügyei voltak.

Tóth Bertalan elképesztőnek nevezte, hogy míg az MNB-ben megy a habzsidőzsi, Matolcsy 20 tanár vagy 30 ápoló bérét kapja meg minden hónapban, addig családok tízezrei kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. Mint mondta, a devizahitelezés problémáját a kormány nem oldotta meg, ezrek lakását árverezhetik el, lakoltathatják ki. A pécsi szocialista képviselő kiemelte: a moratórium kevés, azt mindaddig fenn kell tartani, amíg végső megoldást nem találnak.

A szocialisták parlamenti frakcióvezetője hozzátette: a devizahitelek veszteségét a Magyar Nemzeti Bank nyereségként könyvelte el, és igyekszik annak közpénz jellegét eltüntetni.

– Mi azt mondjuk, hogy ennek a nyereségnek a devizakárosultaknál van a helye, nem a Magyar Nemzeti Banknál kell rokonokat finanszírozni – mondta Tóth Bertalan. – Ehhez viszont kormányváltás kell, a mostani minden javaslatunkat lesöpörte az asztalról - fűzte hozzá.

Tóth hozzátette: nem vitatkoznak erről a Parlamentben ellenzéki pártokkal, mert velük a választási együttműködésről kellene beszélni. - A mai napon az MSZP képviselői és jelöltjei 87 helyszínen tartanak fogadóórát devizahiteleseknek – mondta Tóth. – Tanácsot adunk nekik és jogsegélyt biztosítunk számukra, egyben ismertetjük terveinket is problémáik megoldására.

Szakács László kiemelte: Matolcsy „úgynevezett” károsultakként tekint a devizahitelesekre, annak ellenére, hogy az MNB-ben 136 milliárd forintnyi nyereség keletkezett a devizahitelek forintosításából.

A baranyai politikus elmondta: a legfontosabb, hogy legyen meg az elsétálás joga, azaz, ha a bank elviszi az ingatlant, utána ne követelhessen a hitelestől utána már semmit. Szakács fontosnak nevezte, hogy a felvételkor érvényes árfolyamon számolják a valutákat. - Ezt a vitát fel kell vállalni a kormánynak, Romániában ezt megtették – mondta az MSZP parlamenti frakcióvezető helyettesese.

900 ezer végrehajtás indulhat meg nemsokára, és okkal tartunk attól, hogy fideszes oligarchák kezére kerül életek munkája – hangsúlyozta Szakács. – Fontos lenne, hogy egyszer a devizahitelesek nyerjenek - mondta.

November 6-án délelőtt kezdődött a per, amit a szocialisták az MNB ellen indított a Quaestor-ügyben közigazgatási jogkörben okozott kárért. Szakács László elmondta: abban bízik, a bíróság megállapítja, hogy hibázott a pénzügyi felügyelet, amikor nem ellenőrizte tisztességesen a brókercégeket.