Fogynak a gimnazisták, luxus az egyetem, pusztul a szakképzés

2017. november 6. 15:31 2017. nov. 6. 15:31

Pár év alatt eltűnt a rendszerből 20 ezer gimnazista. Az okok szerteágazóak, élen jár a nyomor és az elvándorlás, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint mindeközben a sokszor a gimi helyett megcélzott szakképzés is egyre rosszabb állapotban van.

Majdnem húszezerrel csökkent a gimnáziumba járó diákok száma az elmúlt nyolc évben: míg a 2009/2010-es tanévben 201,2 ezer középiskolás kezdte gimnáziumban a tanévet, addig 2016/2017-ben már csak 181,8 ezer gimnazista szerepelt a statisztikákban – írja a Népszava.

A lapnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: biztos, hogy a csökkenésben szerepet játszik az a politika által preferált szempont, miszerint egy jó szakma többet ér egy átlagos gimnáziumi érettséginél, sőt Orbán Viktor szerint az még egy diplomával is felér.

Az elmúlt években a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László is a szakképzést helyezte előtérbe a gimnáziumokkal szemben, egy minisztériumi háttéranyag pedig – amit nemrég a Magyar Nemzet ismertetett – a gimnáziumi férőhelyek további korlátozását helyezte kilátásba. Ráadásul a gimnáziumba való bejutást már a ponthatárok megemelésével is mesterségesen nehezítették.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője úgy látja: az adatokban benne van, hogy eleve csökkent a tanulólétszám, de emellett az is, mégpedig vastagon, hogy gimnáziumból az egyetemre és főiskolára jutás, ami alapvetően cél szokott lenni, mára kissé megbicsaklott.

- Egy olyan országban, ahol rengetegen élnek szűkös anyagi viszonyok között, és ahol egyre nehezebb finanszírozni a tanulást, a felsőoktatásban való részvétel sok családnak szinte lehetetlen, ott persze, hogy előtérbe kerül a szakképzés – mondta Nagy.

- Az egyetemeken, főiskolákon nincs idegennyelv-oktatás, következésképpen, akinek a szülei nem fordítottak figyelmet és fektettek pénzt a nyelvtanulásba, végleg elveszti esélyét, hogy végül diplomához jusson.

A pécsi pedagógus hozzátette: akik távoztak az országból, azok közül sokan a gyerekeiket is magukkal vitték, ők értelemszerűen nem itt járnak iskolába.

A helyzet attól lesz igazán súlyos és abszurd Nagy szerint, hogy a szakképzés mindeközben szakemberhiánnyal küzd, az iskola már rég nem tudja lekövetni a piac igényeit.

- A mesterek lassan kihalnak, a közismereti tárgyak oktatásának visszaszorulása miatt azokra a munkahelyekre is nehéz munkaerőt találni, ahol "csak" az az igény, hogy a munkavállaló rendelkezzen annyi alapműveltséggel, képességekkel és készségekkel, amelyekre építve a munkáltató betaníthatná – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.