15 menekült jutott be szerda hajnalban Baranyába

2017. november 8. 09:29 2017. nov. 8. 09:29

15 külföldi férfit fogtak el a rendőrök szerda hajnalban Babarc körzetében, legalábbis ezt állítja a rendőrség hivatalos honlapja, ami baj, mert a település a határ közelében sincs. A csoport tagjai magukat afgánnak vallották. Az illegális határátlépésen kapott menekülteket visszakísérték a biztonsági határzárhoz.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a baranyai határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök "november 8-án 0 óra 10 perc és 0 óra 33 perc között Babarc közelében 15 külföldit tartóztattak fel.

A rendszerben valami óriási hiba lehet. Ha a határszakaszon szolgáló rendőrök fogták el a menekülteket, és tényleg Babarcnál, akkor mindenki csúnyán eltévedt, mert a falu ugyancsak messze esik a határtól. Ha viszont tényleg a határtól Babarcig üldözték az afgánokat, akkor nagy kérdés, hogy addig ki őrizte a kerítést.

A férfiakból álló csoport tagjai magukat afgán állampolgároknak vallották. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz" - olvasható a közleményben.