Újabb pert vesztett a fideszes képviselőhöz kötődő cég

2017. november 11. 14:59 2017. nov. 11. 14:59

Nem látta bizonyítottnak a dombóvári fideszes képviselő vezette cég követelését a bíróság. A társaság százával bocsátotta ki a számlákat az önkormányzati szervezet felé a havi egy helyett, majd behajtási költségátalányt követelt utánuk.

Mint arról már korábban is írtunk, a Polgári Törvénykönyv egyik passzusára hivatkozva összesen több milliós behajtási költségátalányra jelentette be igényét a biko Kft., Tóth Zoltán helyi fideszes képviselő érdekeltségébe tartozó cég Dombóvár önkormányzati hivatala és az egyebek mellett rászorult gyermekek étkeztetését végző városi szolgáltató szervezet felé.

Először a városi hivatal ügye került bíróságra, egy évvel ezelőtt a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék nagyobbrészt az önkormányzati hivatalt hozta ki pernyertesnek – áll a város honlapján. Nemrég a Dombóvári Járásbíróság már az Integrált Önkormányzati Szolgáltató Szervezet és a biko közötti perben hozott elsőfokú ítéletet – a két követelés közül ez a nagyobb, 3 millió forintot meghaladó mértékű.

A bíróság teljesen megalapozatlannak ítélte a Tóth Zoltán-féle cég követelését – áll a város honlapján. A társaság egyebek mellett havonta nem egy, hanem több számlát állított ki, annak ellenére, hogy a szerződést ilyen irányban nem módosították. Maga Tóth Zoltán is úgy nyilatkozott: utólag szinte sehogy sem lehet megrendelésekhez kapcsolni a kibocsátott számlákat, nem lehet beazonosítani, hogy az egyes számlákat milyen megrendelések teljesítése után bocsátották ki.

A biko keresetét bizonyítottság hiányában teljes mértékben elutasította a bíróság, a céget terheli a 200 ezer forintos perköltség is.

A cég által követelt behajtási költségátalány egy széles körben vitatott uniós jogharmonizáció eredménye. Legfontosabb ismérve, hogy nem kötelező, csak kérhető. Végképp nem arra szolgál, hogy az eredetileg megállapodott 12 helyett 252 (!) számla után követelje valaki, mint most a biko. Ugyanez a fideszes önkormányzati képviselőhöz köthető cég ugyanezzel a követeléssel nem fordult az állami iskolafenntartó központhoz, annak ellenére, hogy ennek a lehetősége ugyanúgy adott volt, mint a rászoruló gyermekek étkeztetését is végző önkormányzati szervezetnél.