Iszonyúan felkészült mindenki az érkező télre

2017. november 10. 11:47 2017. nov. 10. 11:47

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Baranya megyében is téli üzemmódra váltott. A Biokom is iszonyúan felkészült, akár jöhet is a tél. Aztán ha megjött az első hó vagy ónos eső, meglátjuk.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken téli üzemmódra váltott, a megyei igazgatóságokon, a mérnökségeken és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át ilyenkor a szakemberek. A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás. A következő hónapokban közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján – áll a társaság közleményében.

Hadrendben a hóekék

A cég a télen a Baranya megyei közúthálózaton 33 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 9 rakodógép és 7 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 0-24 órás szolgálatot. A téli géppark felkészítésén túl a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezdőkészleten mintegy 5340 tonna útszóró sóval, 35 tonna kálcium-klorid granulátummal, és 1210 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival Baranya megyében. Ezen kívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott a hófogórácsok és hálók kihelyezését elvégezték a szakemberek, ez összesen több mint 46 kilométernyi útszakaszt érint.

Mivel országosan közel 32 ezer kilométernyi útról van szó, a munkálatokat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakemberek: ez azt jelenti, hogy először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hóeltakarítást csak akkor tudják hatékonyan megkezdeni a társaság szakemberei, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

Azért nem árt az óvatosság

Mindent figyelembe véve a társaság folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülnie az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei és szakemberei minden esetben ütemezetten és összehangoltan végzik a hóeltakarítást, folyamatos havazás esetén ezért egy-egy útszakaszra adott esetben többször is vissza kell térnie a gépeknek.

A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár két óra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll. Ezért a szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijaikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Továbbá utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre.

Itt érdeklődjön:

Az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya megyei diszpécserszolgálatán a +36 (72) 819-351-es, a +36 (72) 819-352-es, valamint a +36 (30) 565-3324-es telefonszámokon érdeklődhetnek. Ezen kívül a www.utinform.hu oldalon számos hasznos közlekedési információhoz juthatnak a közlekedők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársait pedig a +36 (1) 366-2400-ás telefonszámon érhetik el.

További hasznos téli közlekedési tanácsot és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli munkavégzésével kapcsolatos információt a társaság weboldalán a következő linkre kattintva érhetnek el.

A Biokom is felkészült

A pécsi utakért felelős Biokom Nonprofit Kft. már november eleje óta napi kapcsolatban áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal, így a kapott előrejelzések alapján a személyi és gépi állományával folyamatosan rendelkezésre áll, valamint ennek megfelelően készenléti szolgálatot rendel el. Az elmúlt időszakban többször dolgozott a BIOKOM a pécsi utak síkosság-mentesítésén az éjszakai-hajnali útlefagyások, csúszóssá váló páralecsapódások miatt – írja a társaság közleményében.

A Biokom és vállalkozói 18 gépjárművel fogják ellátni a hó- és síkosságmentesítési feladatokat. Mindezeken felül a kézi síkosságmentesítésben 14 hótakarításra alkalmas munkagép és 15 másfél tonna teherbírású gépjármű vesz majd részt.

A kézi síkosságmentesítés során összesen 150 fő munkatárs fogja lapátolni a havat, szórja majd a síkosságmentesítő anyagot a járdákra, buszmegállókba, terekre. Ez a létszám rendkívüli időjárás esetében a többszörösére nőhet a kialakult helyzet függvényében – írja a társaság.

Önmentesítők! Önmentesítők mindenütt!

Novemberben összesen 350 különböző helyszínre kerül ki síkosságmentesítő anyag homok vagy só és homok keveréke formájában. A kihelyezett önmentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vételezhet belőle, és a gépjármű kereke alá szórhatja, vagy a járdán használhatja. Ha elfogyna az anyag, folyamatosan pótolják.

A Biokom kökényi telephelyén 800 tonna só, 100 tonna homok és 250 tonna zúzott kő szóróanyag áll rendelkezésre a feladatok ellátására, de ezt a mennyiséget is azonnal pótolják, ha szükséges.

A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják.

A szolgáltató elvégzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését is, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van feladata télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése.

Hó- és síkosságmentesítési ügyben a lakosság részére a társaság kettő éjjel-nappal hívható telefonszámot biztosít a városi cég (72/502-100 vagy 80/200-590).