Legfrissebb előrejelzés: havazhat jövő héten a Mecsekben

2017. november 11. 15:14 2017. nov. 11. 15:14

Egyre biztosabbak a meteorológusok abban, hogy mostoha időjárást kapunk a vasárnap este befutó mediterrán ciklonnal. A legfrissebb prognózis szerint kedden kifehéredhet a Mecsek.

Hogy jön a rossz idő, arról már korábban írtunk. Az Időkép szombati előrejelzése még több részletet elárult arról, hogy mi is vár ránk.

Eszerint a hétvégén északnyugat felől hideg légtömeg áramlik Európa belseje felé. Ez a Földközi-tenger középső medencéje fölött található enyhe, nedves levegővel találkozva vasárnap estétől egy mediterrán ciklont generál, mely Magyarországot is eléri.

Hatását nem fogjuk megköszönni: a szakemberek szerint jelentősebb csapadékot, feltámadó szelet és lehűlést hoz magával, főként nyugaton havas eső, a hegyekben hó is eshet.

Amint az Időkép írja, a vasárnap felhősebb lesz a szombatnál, de eleinte még elő-előbukkanhat a nap, és ha így tesz, 15-16 fokot is mutat majd örömében a hőmérő. Aztán előbb északon, majd estétől nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, ugyanis befut a ciklon.

Ettől a hétfő olyan lesz, hogy legszívesebben átaludnánk. Sokfelé eshet, helyenként kiadós mennyiség is. Ráadásul elsősorban nyugaton a magasban beáramló hideg levegő hatására havas eső, a hegyekben hó válthatja fel az esőt. Előbb hazánk nyugati felén, majd estére a keleti országrészben is feltámad az északi-északnyugati szél, erős, a Dunántúlon viharos lökésekre kell számítani. Itt már csak 4-8, a Dunától keletre még 9-15 fok várható.

Kedden a prognózis szerint előreláthatólag a nyugati, északnyugati tájak kivételével eleinte még többfelé, majd egyre inkább csak délen fordulhat elő további kisebb csapadék. Továbbra is nyugatabbra van esély havas esőre, a Mecsekben esetleg hóesésre - áll az Időkép előrejelzésében. Sokfelé erős marad az északias szél, a csúcshőmérséklet pedig országszerte 10 fok alatt marad.

Még jó, hogy már a Magyar Közút és a BIOKOM is rágyúrt a télre, lehet ugyanis, hogy hamarabb itt lesz, mint gondoljuk.

Iszonyúan felkészült mindenki az érkező télre

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Baranya megyében is téli üzemmódra váltott. A Biokom is iszonyúan felkészült, akár jöhet is a tél. Aztán ha megjött az első hó vagy ónos eső, meglátjuk.