Az Aquapark területén lehet az új pécsi lőtér

2017. november 12. 11:58 2017. nov. 12. 11:58

Kinézték azt a pécsi területet, ahol kialakíthatják az új lőteret, ami a kormány szerint majd bevonzza a honvédelem iránt fogékonyakat. A területet ingyen adná a város az államnak.

Mint ismert, a kormány úgy döntött, hogy 22 milliárd forintból 197 új lőteret hoz létre Magyarországon, az első ütemben 40-et alakítanak ki 17,5 milliárdból. Hogy erre mi szükség van, az rejtély, hiszen nem egy népsport a sportlövészet, és hogy ez így legyen, meg is tesz mindent a szigorú magyar jogszabályi rendszer. Ahogy viszont anno a stadionok is kinőttek a földből kormányzati szándékra, úgy valószínűleg ezek a lőterek is elkészülnek.

Pécsett is lesz ilyen lőtér, és a november 16-i közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint meg is van a potenciális helyszín.

Mint írták, a tervezett honvédelmi sportközpontok (a lőtér elnevezése bonyolultabban) kialakítása a már meglévő lőterek fejlesztésével vagy az önkormányzatok által biztosított közművesített földterületen építéssel, valamint az arra alkalmas épület átalakításával valósulhat meg.

A Honvédelmi miniszter megkeresésére, a minisztérium képviselőjével a lehetséges pécsi helyszíneket megvizsgálva, a területválasztási kritériumoknak legjobban megfelelő ingatlanok közül a minisztériumnak a Pécs 5291/4 hrsz.-ú, 86413 négyzetméter nagyságú kivett beépítetlen terület megnevezésű, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. kizárólagos tulajdonában álló tehermentes ingatlanra esett a választása. Mivel 5291/4 hrsz.-ú ingatlanra nincs teljes egészében szükség, telekalakítási eljárást követően alakul ki a beruházáshoz ténylegesen szükséges kb. 1 hektár nagyságú terület.

Az ingatlan az előterjlesztés szerint a Nyugati-ipari út mellett, a tervezett Aquapark részére korábban kijelölt területen fekszik, de a jelenlegi tervezési területnek nem része. Tájolása, nagysága, beépíthetősége, jó megközelíthetősége de lakott területtől való távolsága miatt ítélték a legalkalmasabbnak a beruházás megvalósítására.

A három modulból (közösségi épület, lőállás, fegyvertér) álló épületberuházás központi költségvetésből finanszírozott költségkerete magába foglalja az általános építési költségeket, és a lőterek speciális technológiai költségeit, illetve a funkcióból eredő speciális épületgépészeti és lőtérgépészeti berendezéseket.

Mint írták a Nemzeti Sportközpontok (mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítása alatt álló központi költségvetési szerv) által megvalósuló beruházás a Honvédelmi Minisztérium által kijelölt szervezet vagyonkezelésébe kerül majd. Jelen előterjesztés tárgya az, hogy az önkormányzat szándéknyilatkozatban rögzítse, hogy a beruházás megvalósítása érdekében, amennyiben a szóban forgó ingatlan ténylegesen szükséges része kijelölésre és jóváhagyásra került, azt az önkormányzat ingyenesen a Magyar Állam tulajdonába adja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a tulajdonjogátruházásra irányuló szerződést megköti.

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság 2017. november 15-i ülésén, a Népjóléti és Sport Bizottság 2017. november 16-i rendkívüli ülésén tárgyalja az előterjesztést, állásfoglalásukról a bizottság elnökei szóban tájékoztatják a közgyűlést.