Újabb leépítés, félszáznál is több álláshelyet szüntet meg a pécsi városvezetés

2017. november 12. 14:26 2017. nov. 12. 14:26

Újabb leépítésbe kezd a városvezetés, az Elszámolóháznál 47 álláshely szűnik meg, de több más, jellemzően kulturális intézménynél csökkentik pár fővel a létszámot. Minderről a közgyűlésnek kell dönteni november közepén.

Újabb álláshelycsökkentést irányzott elő a pécsi önkormányzat - derült ki egy friss előterjesztésből.

(Mint ismert, szeptemberben egyszer már bejelentettek egy 20 fős leépítést a polgármesteri hivatalban, de ezt végül 9 fősre csökkentették.)

A városi cégekben lévő párhuzamosságok vizsgálatáról még a szeptemberi előrehozott közgyűlésen született döntés, a vizsgálat 13 céget érintett, melyek a következők voltak:

Csorba Győző Könyvtár, a Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Kulturális Központ, az Apáczai Óvoda, a Keleti Városrészi Óvoda, a Kertvárosi Óvoda, a Nyugati Városrészi Óvoda, a Városközponti Óvoda, a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatósága, a Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények, az Integrált Szociális Intézmény, a Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet (Elszámolóház), valamint a Pécsi Közterület-felügyelet.

A múzeumban és könyvtárnál lesznek leépítések

Az előterjesztés szerint a Csorba Győző Könyvtárban 2018. januárjával 2 darab álláshely szűnik meg (a 91,25 álláshelyből így lesz 89,25).

A Janus Pannonius Múzeumnál három álláshely szűnne meg az év végével, az álláshelyek száma 74-ről 71-re csökkenhet, ha megszavazza a közgyűlés az előterjesztést.

A Pécsi Kulturális Központnál nem lesz létszámleépítés, ott - egyelőre - megmarad a 63,50 álláshely.

Nyugdíjazással szüntetik meg az álláshelyeket az óvodáknál

Az óvodákban nyugdíjazással összesen 7 álláshelyet számolna fel az önkormányzat, a 705 álláshely lecsökkenne 698-ra. A dokumentum szerint 2018. január 1-jei hatállyal a Városközponti Óvodában megszüntethető 1,75 nem pedagógus álláshely, 2018. augusztus 1-jei hatállyal megszüntethető az Apáczai Óvodában 2,00 pedagógus álláshely, a Kertvárosi Óvodában 1,00 nem pedagógus álláshely, a Keleti Városrészi Óvodában 1,00 nem pedagógus álláshely, a Nyugati Városrészi Óvodában 0,50 nem pedagógus álláshely, valamint a Városközponti Óvodában 0,75 nem pedagógus álláshely.

Az óvodáknál az is változás lesz, hogy az Elszámolóháztól a gazdálkodási feladatkör átkerül a Kisgyermek Szociális Intézmények Igazgatóságára (KSZII).

A KSZII alá a bölcsődék tartoznak, az igazgatóságnál 270 álláshely van összesen, de ezen a részlegen nincs terv a létszámcsökkentésre, sőt, az Elszámolóháztól 6 álláshely kerülhet át hozzájuk az 5 óvoda gazdálkodási feladatainak ellátásra.

Az egészségügyi intézményeknél nem várható elbocsátás

Az Egyesített Egészségügyi Intézményeknél (EII) nincs betervezve a leépítés, az előterjesztés szerint az "álláshelyek száma az ellátandó feladatokhoz igazodik, ezért annak csökkentése nem indokolt."

Annyi változás azonban lesz, hogy az Integrált Szociális Intézmények (ISZI, mely az idősgondozással foglalkozik) gazdálkodási feladatainak ellátást az Elszámolóháztól átteszik az EEI-hez. Az ISZI 55 főt foglalkoztat, az EEI-nél 437 álláshely van.

Az Elszámolóház a nagy vesztese a leépítésnek

Az előterjesztés szerint az Elszámolóháznál 2018. január elsejével összesen 47 álláshely lesz megszüntetve, így a létszám a korábbi 140,62 álláshelyből 93,62 marad meg.

Az Elszámolóház jelenleg 12 városi intézmény számára látja el a pénzügyi-gazdasági, továbbá a műszaki intézményellátó és egyéb szolgáltatói tevékenységet. A létszámcsökkentés után a feladatkörében marad továbbra is a Janus Pannonius Múzeum, a Csorba Győző Könyvtár, valamint a Pécsi Kulturális Központ gazdálkodási feladatainak ellátása, továbbá a közfoglalkoztatás, a karbantartás, az étkeztetés szervezése, valamint az önkormányzati bérlakások üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátása.

Mint feljebb már említettük, a KSZII-hez átkerül hat fő, az önkormányzat átvesz 4 gépkocsivezetőt, míg a Közterület-felügyelet gazdálkodási feladatai átkerülnek a Polgármesteri Hivatalhoz, mert ott biztosítottak erre a személyi feltételek.

Az előterjesztés szerint idén januártól csökkentek az Elszámolóház feladatai, mivel a Klebelsberg Intézményfenntartó átvette az eddig az önkormányzat által működtetett iskolák fenntartói feladatait - többek közt ez az indok a leépítésre.