Folytatódik a túronyi gyilkosság tárgyalása

2017. november 13. 08:18 2017. nov. 13. 08:18

Nyereségvágyból, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt kell felelnie annak a férfinak, aki tavaly májusban verte agyon fejszével 81 éves szomszédját Túronyban. A bíróság a héten ismét előveszi az ügyet.

Az eset még 2016 május közepén történt, a vádlott, K. Zsolt kétszer is dolgozott az idős, német állampolgárságú szomszédnak, különféle ház körüli munkákat kellett elvégeznie. A bíróság tájékoztatása szerint Zsolt május 14-én vagy 15-én beivott, este pedig kitalálta, hogy kirámolja a szomszéd melléképületét. Ehhez magával vitt egy fejszét, hogy legyen valami a kezében, ha esetleg ellenáll az idős szomszéd.

A férfi bement a már letaposott kerítésen az udvarba, de mikor lenyomta a melléképület kilincsét, meglátta, ahogy idős szomszédja bemegy a házba. Utána ment, az előtérben utol is érte,

majd egy vagy két alkalommal – az időközben már felé fordult – sértett fejére sújtott a fejsze fokával. Az ütéstől a sértett elesett, a vádlott a földön fekvő sértett fejére további két vagy három ütést mért a fejsze fokával.

Ezt követően a vádlott a házban értékek után kutatott, melynek során az idős sértett pénztárcáját – az abban lévő 22 000 forinttal és okmányaival együtt – magához vette, majd a szomszéd által gyűjtött, de a forgalomból már kivont német márka típusú pénzérméit is – melyek együttes értéke 13 145 forint - ellopta.

A bíróság tájékoztatása szerint a bántalmazás során a 81 éves férfi olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, hogy életét az azonnal érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Mindezek után K. Zsolt elégette a lopott okiratokat, a tárcából kivette a pénzt, majd Pécsre utazott, az éjszakát az utcán töltötte, majd az első busszal hazatért, és lefeküdt aludni. Éjjel 2 órakor eszébe jutott, hogy a bűncselekményhez használt fejszét a sértett otthonában hagyta, ezért visszament a bűncselekmény helyszínére hajnali 3 óra körül, tisztítószert és rongyot vitt magával, melyekkel a sértett házában lévő tárgyakat letörölte, mindeközben további tárgyakat, ingóságokat lopott el 98 250 forint értékben.

A vádlott a fejsze nyelét elégette, annak fokát és a lopott ingóságokat hátizsákba rakta, és egy ismerősének házánál található kútba dobta, ahol a nyomozó hatóság házkutatás során azokat megtalálta.

Hajtóvadászat indult ellene

A túronyi gyilkos után hajtóvadászat indult, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nettó egymillió forint nyomravezetői díjat is felajánlott az ügyben. A férfit csak 10 hónap múlva, 2017. március 23-án sikerült elkapni, a rendőrök a saját házában találták meg. K. Zsolt beismerő vallomást tett a rendőröknek, majd előzetes letartóztatásba került.

A rendőrség a férfi ellen folytatott nyomozást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság június közepén fejezte be, az ügyben keletkezett iratokat megküldte az ügyészségnek.

Baranya Megyei Főügyészség június 30-án arról tájékoztatta a sajtót, hogy többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen. Mint írták, az elkövető cselekménye, tekintettel arra, hogy nyereségvágyból, illetve idős személy sérelmére követte el, az emberölés minősített esetének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A tárgyalást a bíróság november 13-án délután folytatja. A férfinak nyereségvágyból, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt kell felelnie.