Kipukkant a Biokom-lufi, egymilliárdos mentőöv kell a cégnek

2017. november 14. 08:19 2017. nov. 14. 08:19

A pécsi önkormányzati cégek netovábbja, a Biokom 1,2 milliárdos igényt tett le a városvezetés asztalára, a pénzt még ebben az évben ki kell köhögnie valahogy a városnak, különben baj lesz. Ingatlanok értékesítéséből kapják meg a pénzt. Höhö.

A Biokom egy rendkívüli jószágja volt a pécsi önkormányzatnak, ahhoz az igavonóhoz lehetne hasonlítani, amire bármennyi ekét rá lehet akasztani, pihenőidejében pedig aranytojásokkal örvendezteti meg a gazdáját.

Hogy minden pécsi önkormányzati cégek legjobbika nehéz időket fog megélni, azt már sokszor vizionáltuk. Aggódtunk érte, mikor az egyébként hulladékgazdálkodásból naggyá lett társaság nyakába akasztották a városüzemeltetést, aztán amikor megkapták a parkolást, majd amikor mindezek é a temető mellett a közlekedésszervezést is megnyerte a társaság.

A mestervágás azonban kívülről érte a társaságot: bár úgy nézett ki, szinte bármilyen nehézséget képes megoldani, egyszer csak kivették alól a hulladékgazdálkodást, amit államosítottak, 2017 májusában.

Az aranytojást tojó igásló alighanem ettől csuklott össze. Hogy ne is szaporítsuk tovább a szót: egyből kiderült, hogy eddig a társaság egyéb bevételeiből finanszírozta – gyakorlatilag az önkormányzat helyett – legalábbis részben az egyes területeket.

Hirtelen kiderült: kell még 580 millió forint a közösségi közlekedéshez, 570 millió a közterületek, utak és a temető fenntartásához, de 18 millió hiányzik a Start-közmunkaprogramhoz is.

Ja, és ez a pénz még idén kell, a 2017-es költségvetésből.

És a csütörtöki közgyűlés előterjesztése szerint miből lesz erre forrás? Hát az idei évre tervezett ingatlaneladásokból. 1,2 milliárd bevétel. Csak úgy.

Az mindenesetre jól látszik, hogy mekkora haszna van az államosításnak.