Milliárdos belső tartozás őrli a városi cégrendszert

2017. november 16. 08:09 2017. nov. 16. 08:09

A Pécsi STOP úgy tudja: a Biokom közel egymilliárd (!) forinttal tartozik a szintén önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt-nek. A szebb időket is megélt hulladékkezelő cég az önkormányzat segítségére vár – erről ma dönt a pécsi közgyűlés.

A Pécsi STOP információi szerint a pár hónapja közel 600 millió forintos tartozás ma már egymilliárd forint körül járhat – ennyivel sáros a Biokom a Tüke Busznak.

Mindkét cég a pécsi önkormányzat tulajdonában van. A Biokom volt hosszú évekig a város legtőkeerősebb társasága, meg is kapta a nyakába egymás után az újabb és újabb feladatokat. A nagy hátraarc azután következett be, hogy kiszervezték a cég alól egy államosítás keretében a hulladékgazdálkodást, így csütörtökön a pécsi városvezetésnek már 1,2 milliárd forintos mankóról kell döntenie.

A Biokom nyerte meg a közlekedésszervezést is, amelyet természetesen a Tüke Busz Zrt-vel, az eredetileg is ezt végző társasággal old meg, ám úgy tűnik, itt is vannak gondok.

A pécsi közgyűlés mai ülésén a Biokom megtámasztásán túl dönt egyebek mellett szociális szövetkezet alapításáról, a Harmadik Színház eladásáról és a városi víziközműveket érintő kérdésekben is.