Szélhámosság, kirúgások, adóemelések

2017. november 16. 11:53 2017. nov. 16. 11:53

A pécsi városvezetés ma is tárgyalt lépéseiről és annak következményeiről tartott sajtótájékoztatót Szakács László, az MSZP parlamenti és Gulyás Emil, a párt önkormányzati képviselője csütörtökön reggel a városházán.

Hoppál kreatív bizottsága

Hoppál Péterék bizottsága szerint a szocialisták és az elmúltnyócév okozta a mostani hiányt – mondta Szakács László.

– 2011-ben Hoppál bizottsága ugyanezt állapította meg, most, hogy a hiány újratermelődött, ismét ehhez a kreatív megoldáshoz nyúltak. Ám Pintér Sándor 2013-ban és 14-ben többször is elmondta: Pécs adóssága 0 forint. A mostani adósság csak ezután keletkezhetett, Hoppálnak most a jelek szerint van egy vitája a belügyminiszterrel, a Parlamentben szembesíteni fogom az államtitkárt és Pintér Sándort is ezzel az ellentmondással - mondta.

Adóemelés, elbocsátás, cégkizsigerelés

A politikus szerint az árnyékboxon kívül a mostani pécsi városvezetésnek csak a kisembereket sanyargató elképzeléseik vannak: adóemeléseket, leépítést terveznek. – Mindezek dacára Pécs legnagyobb városi cége, a Biokom kongatja a vészharangokat, az évből visszalévő 6 hétben 1,2 milliárd forintra van szüksége – tette hozzá Szakács.

– Az a Biokom, amely önerőből vásárolta ki a külföldi tulajdonost, büntetőeljárás, többmilliárdos kártérítés és anélkül, hogy a vezérigazgatót ki kellett volna dobni az ajtón. Túlterhelték a céget. A városvezetés, amely tönkreteszi a város legjobb cégét, amely csak adóemelésben, létszámleépítésben tud gondolkodni, csak arra alkalmas, hogy lemondjon. A városnak olyan vezetés kell, amelyet komolyan vesz a kormány, amellyel a pécsiek elérik, hogy közösen valódi megoldást találjanak a város gondjaira.

Tönkreteszik a kisvállalkozásokat, ellehetetlenítik az ellenzéket

Gulyás Emil a csütörtöki pécsi közgyűlés konkrét elemeire reflektált. A baloldali önkormányzati képviselő az építmény- és telekadó kapcsán elmondta: gyakorlatilag a teljes nyilvánosságtól megfosztják az ellenzéket – az előterjesztés a reklámfelületeket érinti. Sok terhet ró a vállalkozásokra is a döntés, miközben Pécsett egyébként is több megy tönkre, szűnik meg vagy költözik el, mint amennyi ide érkezik – mondta Gulyás Emil, aki szerint az, hogy duplájára emelik a plakáthelyek adóját, nem a kisvállalkozókat védi, főleg, hogy csak 1 négyzetméter alatt adómentes a tétel, az pedig cinikus, hogy társadalmi hatása nincs a lépésnek az előterjesztés szerint. A képviselő korábban 2,5 négyzetméteres határra tett javaslatot, de lesöpörték, most 2 négyzetmétert fog javasolni.

A telekadó is cinikus lépés a képviselő szerint: sokan azért bontották le ingatlanjukat, hogy ne kelljen építményadót fizetni utána, erre kivetik az adót a foghíjtelkekre.

Szélhámosság a Biokom-ügy megoldása

A Biokom-ügy kapcsán a képviselő beszélt a gyakorlatilag minden szektort negatívan érintő államosításról. A hulladékgazdálkodásban a mai napig nincs normális számlázás. A Biokom 1,2 milliárdos igényét úgy oldotta meg az előterjesztő, hogy 3 évek óta eladhatatlan ingatlan értékesítését tervezték be, amelyeknek most 6 hét alatt kellene gazdára találniuk és pénzt termelni. - Ez nem csak szélhámosság, de nagy valószínűéggel jogszabályt is sért, az apparátus meg is tette a szükséges jognyilatkozatokat, azaz nem támogatták az előterjesztést – így Gulyás.

Kirúgás a kitartó közalkalmazottak jutalma

A közalkalmazottak 8 éve nem kaptak fizetésemelést, kitartásuk jutalma sokuk esetében most kirúgás lesz – mondta a szocialista politikus. Sok dolgozót ide-oda rakosgattak az évek során, végül az Elszámolóháznál kötöttek ki, most onnan rúgják ki őket.

Gulyás Emil beszélt arról is: az előző közgyűlés nyilvánosság számára is elérhető jegyzőkönyvéből valamilyen érthetetlen módon kimaradt egy több perces kérdése-hozzászólása, azaz úgy tűnik, mintha az adott ügyben meg sem szólalt volna. Ma több bizottsági jegyzőkönyvet is ki fog kérni.

Benzinárcsökkentést Baranyában is

Szakács László zárásként elmondta: Hoppálék nem a megoldást, hanem a hibást keresik, de még abban sem túl kreatívak, ezt két hónappal ezelőtt is kibökhették volna.

Hoppál államtitkár nem követte Tállai lépését, hogy lépéseket tegyen a helyi üzemanyagárak csökkentése érdekében, úgy látszik, ő elégedett az árképzéssel – mondta Szakács. A politikus elmondta: csütörtökön maga is levélben kéri, hogy 11, illetve 5 forinttal Baranya teljes területén csökkenjenek az üzemanyagárak. Ha ez nem történik meg, akkor az Tállai és a MOL elnök-vezérigazgatója esetében is kérdéseket vet fel.

Ilyen tartalmú levelet küldött több választókörzetet illetően szerdán Tóth Bertalan pécsi szocialista parlamenti képviselő is.