Hidegfront és hózáporok a folytatásban

2017. november 17. 08:33 2017. nov. 17. 08:33

Egyre téliesebbre vált a november, már péntek délutántól sokfelé eshet, szombatra virradóra megérkezik egy hidegfront, ami hózáporokat ígér.

Az Időkép szerint pénteken szürke, borongós idő várható, a nap folyamán egyre többfelé fordulhat elő szitálás, kisebb eső. Az északi-északnyugati szél a Dunántúlon helyenként megélénkülhet, 4-9 foknál nem érdemesebb többre számítani. A közelítő front miatt a délutántól egyre több helyütt lehet majd szükség az esernyőkre.

A hidegfront szombatra virradóan fut be északnyugat felől, mögötte pedig a prognózis szerint több hullámban is hideg, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek áramlanak térségünkbe, ami párfokos lehűlést hoz. Kezdetben sokfelé várható csapadék, hajnalban az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain havas eső, kisebb havazás sem kizárt. A csapadékmező napközben kelet felé távozik, és a Tiszántúl kivételével északnyugat felől egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. A Dunántúlon feltámad az északnyugati szél, délután 5-10 fokot mutat majd a hőmérő.

A vasárnap fagyosan indulhat, majd 5-9 fokig melegszik a levegő. A hét utolsó napja szeles lesz, a felhőzet gyakran megnövekszik majd, és főként a Dunántúlon szórványosan esőre, záporra, a magasabb tájakon hózáporra lehet számítani.

Az Időkép szerint hétfő hajnalban már többfelé fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben erős szél tereli majd a felhőket, a záporok mellett egyre inkább hózáporok alakulhatnak ki, és délutánra csupán 4-9 fokig melegszik a levegő.