Jogellenesen rúgták ki a négy színészt Kaposvárról

2017. november 18. 12:10 2017. nov. 18. 12:10

A bíróság kimondta: jogellenesen bocsátották el a négy színészt a kaposvári Csiky Gergely Színházból, ám ugyanakkor nem látta bizonyítottnak az egyenlő bánásmód megsértését. A színészeknek így többhavi munkabér jut, ám nem kerülnek vissza a színházba. Hárman munkanélküliek, egy ember közmunkás lett közülük.

Jogellenesen rúgta ki négy színészét - Kovács Zsuzsát, Fábián Zsoltot, Horváth Zitát és Lecső Pétert - az évad végén a kaposvári Csiky Gergely Színház, erre jutott a bíróság az emiatt indított perben - értesült a Népszava.

A cikk szerint a novemberi tárgyaláson a bíróság kimondta "a jogellenes elbocsátást, s egyúttal megítélte a négy kárvallott színésznek a nekik járó munkabért, vagyis ahogyan az elmúlt néhány évben több művész jogellenes elküldése után, ezúttal is fizethet a színház. Ettől persze a négy utcára került színész jövője még nem oldódott meg: hárman jelenleg munkanélküliek, egyikük pedig közmunkásként dolgozik."

Mint ismert, a négy színésszel először idén februárban közölte a színház vezetése, hogy nem kívánják meghosszabbítani a szerződéseiket, ez ellen a színészek tiltakoztak, majd hónapokig nem történt semmi. Ezután érte őket váratlanul az évad végén történt elbocsátásuk, valamint az, hogy négy fiatal pályakezdő színészt ugyanakkor felvett a színház - írta meg a Pécsi STOP a kapost.hu cikke nyomán.

A színházat megbízottként vezető Fülöp Péter úgy fogalmazott a nyáron a Pécsi STOP-nak, minőségi cserét hajtottak végre, mert a kirúgott színészeknek nem volt színművészeti felsőfokú diplomája, és az előadásszámuk is kevés volt. Csakhogy ahogy arra kapost.hu rámutatott cikkeiben, a négy színész közül háromnak van szakirányú felsőfokú végzettsége, egyikük pedig egy vizsgára állt annak megszerzésétől. És az előadásszám, mint indok sem stimmelt a hírportál szerint.

A színészek a fiatalok fölvétele miatt ezért az egyenlő bánásmód megsértése miatt perelték be a színházat, mondván, kor alapján diszkriminálták őket.

A Népszava cikke szerint a tárgyaláson Fülöp Péter megbízott igazgató azzal érvelt, hogy két idősebb színészt is szerződtettek - a cikk szerint arról azonban nem szólt, hogy mindezt a per elindulása után tették meg. A "két idősebb színész Kaposvárra szerződtetése a per szempontjából jó döntésnek bizonyult, hiszen a bíróság elutasította a diszkrimináció megállapítására vonatkozó kérelmeket" - olvasható a cikkben.