Észbontó a hitelkárosultak nyomora

2017. november 18. 18:00 2017. nov. 18. 18:00

Józan ésszel felfoghatatlan nyomor és végtelen elkeseredettség tombol a baranyai végeken – a Siklós és Szigetvár környéki devizahitelesek történetei után senki sem csodálkozik, hogy ezrével vetnek véget saját életüknek a magyar károsultak.

Siklóson és Szigetváron tartott fogadóórát Szakács László, az MSZP baranyai parlamenti képviselője devizahiteleseknek az elmúlt napokban. Az eseményeken megdöbbentő sorsok tárulkoztak fel.

Egy férfi arról számolt be: 8 millió forint kölcsönt vett fel, fizette 8 évig, most 18 millióval tartozik a banknak, e felett pedig további egymilliós perköltséget is követelnek már tőle a per másodfoka után.

Egy asszony Szigetváron jenalapú kölcsönt vett fel. Rokkantnyugdíjas volt – nekik a bankok akkoriban szívesen adtak hitelt -, ám utána járadékos lett, ma már egy hűtőt nem tudna megvenni hitelre. A helyzet akkor lett novellába illő, amikor a hitelre vett háza leégett. Ma a nő perben áll a biztosítóval, a hitelt bebukta, az 52 ezer forintos ellátása felét viszi a bank, miközben ő beteg édesanyját ápolja a leégett házban. Attól retteg, ha a rendes nyugdíját kapja majd, a bank még több pénzét tudja elvenni. Az már csak hab a tortán, hogy a leégett házban élő családot most már a kéményseprő is meg akarja bírságolni.

- Bárki épelméjű ember, legyen bankár, közgazdász, jogász vagy bárki, komolyan gondolja-e, hogy ez a hölgy, vagy bárki más hasonló élethelyzetben havi 28 ezer forintjával ki fogja valaha fizetni a többmilliós rajta követelt összeget? – tette fel a kérdést Szakács László. – Egy valami biztos: ennek az embernek élete végéig nyomorban kell élnie. Legalább az ilyen élethelyzeteket méltányolni kell, meg kell nézni, milyen feltételekkel lehetséges ez, de valamilyen társadalmi szerepvállalásnak kell lennie, mert ezt tétlenül nem lehet nézni.

Szakács az érdeklődőknek beszélt Tóth Bertalannal közösen kidolgozott javaslataikról, az érdeklődőknek, akik egyébként személy szerint Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt tartják felelősnek a kialakult helyzetért.

- Számos devizahiteles csoport vezetőjével tartom a kapcsolatot, és a Baranyában tapasztaltak alapján nincs is mit csodálkozni azon, hogy csak eddig mintegy ötezer magyar ember lett öngyilkos beláthatatlan és kifizethetetlen devizahitele miatt – mondta Szakács László. - Folytatni kell a jogi és politikai nyomásgyakorlást, a jelenlegi jogszabályi környezetben nem lehet megnyerni ezeket az ügyeket, már nem is a bankokkal állnak perben ezek az emberek, hanem adósságkezelőkkel, faktorcégekkel, és nemsokára az oligarchákkal fognak, akik ráteszik a kezüket az ingatlanokra. Segíteni kell őket, megmenteni a végrehajtástól, az adósságkezelő központot fel kell tőkésíteni, meg kell teremteni a lehetőségét, hogy vissza tudják vásárolni a bajba jutott családok egy élet munkáját.

A baranyai politikus hozzátette: előbb lesz választás, mint ítélet a legtöbb ügyben. Szakács leszögezte azt is, hogy a vitát a felett, hogy ki a nagyobb hibás ezekben az élethelyzetekben, folytassa az, akinek van gusztusa hozzá, ők a megoldásokat keresik.