Rendőri felvezetéssel hozzák Pécsre a csodazongorát

2017. november 22. 15:25 2017. nov. 22. 15:25

November 24-én, rendőri felvezetéssel fut be a baranyai megyeszékhelyre a 108 millió forintos Bogányi-zongora, melyet az állam vásárolt meg a városnak. A pécsi önkormányzat anno közadakozást is hirdetett a zongoráért, de annak csak hibahatárnyi értéktöredéke jött össze így.

Pécs igénye egy Bogányi-zongorára már 2015-ben felmerült, mikor is az önkormányzat közadakozást indított azért, hogy összejöjjön rá a pénz.

A Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére kifejlesztett zongora nem olcsó, akkor azt írtuk, 65 millió forintba kerül. A közadakozás azonban finoman szólva sem zárult sikerrel, hiába nyúlt mélyen a zsebébe Páva Zsolt, és dobott a kalapba 250 ezer forintot, elöljárván a jó példával, végeredményként mindössze 2,3 millió forint jött így össze.

A közadakozás sikertelensége után jött Állam bácsi, és megszánta a várost. Vásárolt tíz Bogányi-zongorát az adófizetők pénzéből, és abból az egyiket Pécsnek adja - írtuk még márciusban. A közadakozással összedobott pénzt a zongora üzembehelyezésre költi majd az önkormányzat.

Ekkor derült ki az is, hogy nem a kisebb, hanem a nagyobb zongora kerül a városba, ami 108 millió forintot kóstál. Ekkor még nem volt kész a hangszer, még le sem gyártották, azóta viszont elkészült, és most november 24-én fut be a Kodály Központba.

A zongorát rendőri felvezetéssel hozzák a megyeszékhelyre, és péntek kora délután mutatják meg a nyilvánosságnak.