Úgy rakta fel a kereket egy pécsi gumis, hogy az menet közben kiesett

2017. november 23. 09:49 2017. nov. 23. 09:49

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy autószerelő ellen a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség, aki a nyári gumicsere során szakszerűtlenül szerelte fel a kerekeket egy gépkocsira.

Az ügyészség csütörtöki tájékoztatása szerint a sértett 2017. májusában vitte el a gépkocsiját egy pécsi autószerelő műhelybe kerékcsere miatt. A vádlott a gumiszerelést szakszerűtlenül végezte el, ugyanis a kerékcsavarokat nem rögzítette megfelelően, azok rögzítettségét sem ellenőrizte. Az ellenőrzés sem kézi mechanikus kulccsal, sem nyomatékkulccsal nem történt meg a gépkocsinak az emelőről történő leengedése után.

Ezt követően a sértett a személygépkocsival a telephelyről távozott, majd mintegy két km megtétele után balesetet szenvedett oly módon, hogy a bal első kereke kiesett, mert mind a négy darab kerékcsavar kitekeredett.

A baleset időpontjában ezen kívül a bal hátsó kerék valamennyi kerékanyája, illetve a jobb oldali két keréknél is egy-egy csavar laza volt.

Az autószerelő foglalkozási szabályokat szegett meg akkor, amikor a kerékcsere során a kerékcsavarokat nem megfelelően rögzítette és a kerékcsavarok rögzítettségét nem ellenőrizte. Az elkövető cselekménye a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének a megállapítására alkalmas.