Országos koleszterintérkép: aggasztó értékek Baranyában

2017. november 24. 11:10 2017. nov. 24. 11:10

Két év alatt több mint két és félmillió önkéntes véradó segítségével felrajzolták az ország koleszterintérképét. Az adatok az összkoleszterinszintet mutatják. Baranyában akadnak meglepő értékek.

Két év után, több mint két és félmillió anonim véradó laboreredményeinek felhasználásával elkészült az ország koleszterintérképe.

A térkép területi bontásban és korcsoportok szerint képes megmutatni a lakosság jelenlegi összkoleszterinét.

A térkép a képre kattintva érhető el:

Riber István főorvos az állami M1-es csatornán arról beszélt, hogy a térkép az összkoleszterinszintet mutatja, vagyis a jó és a rossz koleszterintet is. Az adatok szerint a gyerekeknél még jó a helyzet annak ellenére, hogy kimutatható öröklött rosszkoleszterin-szint is, 40-50 éves korban pedig már sokkal rosszabb a helyzet.

A térkép arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek tisztában kell lennie a koleszterinszintjével, ahogy a vérnyomásával is, mert a rossz koleszterin szoros összefüggést mutat az érbetegségek korai megjelenésével. Ha valakinek magas az összkoleszterinszintje, akkor testmozgással, életmódváltással, a táplálkozási szokások módosításával csökkenteni kell - olvasható az MTI hírében.

Az egészségügyi határérték 5,2 mmol/liter, afölötti eredményeknél már problémákat okozhat a magas koleszterin.

Az országos átlag 5,073301 mmol/liter, vagyis az egészségügyi határérték alatt van, ám a területi bontás már mást mutat.

Baranya megyében például a férfiak összes korcsoportját nézve Felsőegerszegen az egyik legmagasabb a koleszterinszint, 5,9 mmol/liter. Pécsen ezzel szemben a férfiak összes korcsoportja 4,72 mmol/literes értéket mutat (valószínűsíthetően a nagyobb lakosságszám okozza az alacsonyabb értéket), de például Nagyharsányban már 4,2 lett a mért érték.

A nők összkorcsoportját tekintve viszont már Pécs is az egészségügyi határérték közelében mozog a mérés eredménye (5,126 mmol/liter), de az előbb említett Nagyharsányban meg is haladja azt (5,616 mmol/liter), míg Felsőegerszegen 5,29 mmol/liter lett a nők összkorcsoportos értéke.