Hiába állít mást a kormány, több ezer tanár hiányzik az oktatásból

2017. november 24. 15:04 2017. nov. 24. 15:04

Több ezres lehet a tanárhiány az országban, miközben az oktatási területért is felelős Balog Zoltán miniszter csak több száz főt emlegetett. Baranyában lesz olyan iskola, ahonnan szinte egyszerre megy majd nyugdíjba a tanárok közel egyharmada 3-5 éven belül.

Több ezres lehet tanárhiány

Több ezres lehet a tanárhiány az országban, hiába emlegetett csak pár száz főt nemrég az oktatási területért is felelős Balog Zoltán miniszter. Balog arról is beszélt, hogy a 170 ezres tanárlétszám mellett a pár száz fős hiányt pedagógushiányként aposztrofálni a vicc kategóriába tartozik.

A Népszava cikke szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László úgy látja, sokkal több ember hiányzik az oktatásból, viszont a kormány ködösít a létszámadatokról.

A Népszavának a Klebelsberg Központ korábban azt állította, az általa fenntartott iskolákban mintegy "1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a pedagógusok." Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont a lapnak már úgy nyilatkozott, hogy a 172 ezres tanárlétszámnak 1-2 százaléka hiányozhat, ami 1700-3400 embert jelenthet.

A kormányhoz közeli Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) még ennél is magasabbra, mintegy 4500 főre teszi a pályáról hiányzók létszámát.

Rengeteg tanár mehet nyugdíjba a rossz jogszabályok miatt

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője szerint még az NPK által közölt adatoknál is sokkal több tanár hiányozhat az oktatásból, ám nehéz hozzájutni az adatokhoz.

Mint a Pécsi STOP-nak elmondta, a pedagógusok létszámát eleve a heti 22 órás óraszámhoz viszonyítva kell meghatározni egy intézményben, de a legtöbben 25-26 órákat tanítanak le hetente, még a helyettesítés is sokszor nehezen megoldható egyes intézményekben emiatt.

Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy a nyugdíjasok helyzete sem rendezett, egy kormányrendelet miatt ugyanis a közalkalmazottak és a köztisztviselők nyugdíj mellett nem vállalhatnak munkát. Ha mégis ezt tennék, akkor le kell mondaniuk a nyugellátásukról, míg egy egyházi iskolánál egy nyugdíjas a nyugdíja megtartása mellett mehet vissza óraadóként dolgozni.

A pécsi ügyvivő hozzátette, az ANK-ban (Nevkó) például 3-5 éven belül szinte az összes tanár nyugdíjba fog menni (a nők a 40 éves jogosultsági idő utáni korkedvezményes nyugdíjazást használhatják ki), mert anno az iskolát pályakezdőkkel indították el, a fiatal pedagógusok pedig kevesen vannak jelenleg az intézményben.

Ráadásul egy másik, 2012 óta érvényben lévő kormányhatározat miatt az iskolákban automatikusan megszűnik az álláshely, ha valaki öregségi nyugdíjjal fejezi be pályáját - vagyis nem marad "üres" státusz egy fiatal, pályakezdő felvételére. Ezt anno ő maga hozta fel Pölöskeinének, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ korábbi igazgatójának egy pécsi fórumon, aki akkor megígérte, hogy változtatnak a határozaton, de azóta sem történt semmi.

Nagy Erzsébet szerint a nyugdíj melletti tanítást tiltó rendeletet el kellene törölni, azzal mindenki jobban járna. A pécsi ügyvivő szerint ugyanakkor a bérszínvonal, a kötelező portfóliókészítés, a minősítési rendszer és az ellenőrzések csak arra jók, hogy elriasszák a fiatalokat a pályától.