Nincs tovább, ha az ételosztást is megtiltja a kormány

2017. november 28. 13:27 2017. nov. 28. 13:27

És megtiltja egy miniszteri rendeletjavaslat szerint. Még egyeztetés alatt áll, de ha elfogadják, a civilek és politikai pártok nem oszthatnak ételt. Ezzel a neves pécsi esemény, a Tele puttony – tele tál, de a többi ilyen akció sorsa is megpecsételődhet. Pedig szervezik a következőt.

A Népszava birtokába került miniszteri rendelet szerint civilek és politikai pártok nem, kizárólag állami, önkormányzati és egyházi szervezetek kaphatnának területfoglalási engedélyt ételosztás céljából – írja a 444.hu.

A javaslat egyelőre egyeztetés alatt áll más minisztériumokkal, de előzménye már volt korábban is: több civil szervezet is arról számolt be a lapnak, hogy hónapok óta nem kapnak területfoglalási engedélyt, annak ellenére sem, hogy önkormányzatok közül több is elengedte ennek költségét a karitatív szervezetek számára, akik így jellemzően vagy egyházakkal együttműködve (mögéjük bújva), vagy magánterületen - mint például a Heti Betevő kezdeményezés aktivistái - kénytelenek főzni és ellátni a rászorulókat – így a 444.

Ha így lesz, az Pécse sem hagyja érintetlenül, a városban komoly hagyományai vannak az ilyesfajta akcióknak. A legjelentősebb ilyen a Tele puttony – tele tál, amelyet évek óta szervez meg a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége, ám az MSZP és a DK is bőven kivette a részét ebből, illetve más, hasonló jótékonysági akciókból.

- Egy ilyen kormányrendelet célja egyértelműen lenyomni, háttérbe szorítani mindazokat, akik reflektálnak arra a szomorú és egyben felháborító valóságra, ami a mai magyarországi, elképesztő mélyszegénységet jellemzi – mondta lapunknak felháborodottan Nagy Erzsébet, a mindenkori Tele puttony egyik főszervezője. – A kormány ezt ráadásul azon az áron teszi, hogy ezreket fosztanak meg egy-egy jó ebédtől, olyan gyermekeket ajándékoktól, akiknek a szülei még a napi élelmet sem tudják előteremteni. Értjük, hogy minden ételosztás éles kritika és szembesítés. Ezt akarja eltüntetni a kormány, ahogy a hajléktalanokat is a közterületekről.

Nagy hozzátette: a szakszervezetek jótékonysági akcióihoz eddig éppen civilek és politikai pártok csatlakoztak – mondjuk nem a kormányoldaliak -, azaz éppen azok, akiktől el akarják venni ezt a lehetőséget. Ezzel szemben állami szervek vagy önkormányzatok soha nem csatlakoztak, pedig szívesen vették volna, és a lehetőség már eddig is nyitva állt volna előttük (is).