Pécset is megmentik az adósságtól

2017. november 30. 14:05 2017. nov. 30. 14:05

Mármint a PTE alá tartozó egészségügyi intézményeket, az egyetem ugyanis közel 2 milliárdos tartozást halmozott fel október végére. A kormány azonban a tavalyi évhez hasonlóan újra betol egy félszáz milliárdos mentőcsomagot az egészségügybe.

Szinte hónapról hónapra követi a Pécsi STOP a Pécsi Tudományegyetem adósságának alakulását: az év eleji biztatónak mondható alig százmilliós tartozásból azonban október végére közel kétmilliárd forintos tartozás kerekedett, ami az év végéig még tovább nőhet.

A helyzet nem új, az adósság döntő része a PTE alá tartozó egészségügyi intézményekben szokott összejönni, ez pedig nem helyi, hanem országos probléma, amit a kormányzat évről-évre megpróbál megoldani egy-egy nagyobb tőkeinjekcióval, amivel a lejárt tartozásokat egyenlítik ki a beszállítók és mások felé.

Idén októberben volt annyi a tartozás, mint tavaly év végén

Idén 54,6 milliárd forintos keret áll erre rendelkezésre, ezt Ónodi-Szűcs Imre egészségügyi államtitkár jelentette be csütörtökön Budapesten az MTI híre szerint. Az államtitkár közölte, ebből a pénzből nem csak a 30 napon túl lejárt adósság rendezhető.

Ónodi-Szűcs beszélt arról is, hogy a kórházi adósságok mértéke is folyamatosan csökkent az elmúlt években. Így 2014-ben az adósságnövekedési ráta havi 4,5 milliárd forint volt, 2015 áprilisától 2016 decemberéig ez az érték 2,5 milliárdra csökkent.

Ennek némileg ellentmond, hogy tavaly decemberben "csupán" 45 milliárd forintot kellett kiosztani a kórházak közt az adósságok rendezésére - igaz, annak mérete összesen 64 milliárd forintra rúgott az év végén. Idén viszont már októberben 45 milliárdos volt az egészségügyi intézmények tartozásállománya országosan.

Az államtitkár elmondása szerint az intézményeknek adott összeg nagyobbik része nem az adott intézmény adóssága alapján lett kalkulálva, hanem egy szempontrendszer szerint súlyozták az egészségpolitikai célokat.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár ismertetése szerint 44,85 milliárd forintot működési és ösztönzési támogatásként kapnak az intézmények, 4,25 milliárd struktúraátalakításra fordítható pályázat útján, 5,5 milliárd forintot pedig a tételes finanszírozású gyógyszerekre szánnak.

A helyettes államtitkár közölte, szakmapolitikai alapelveket vettek figyelembe, például a felelős intézményi gazdálkodást vagy a működésre vonatkozó indikátorokat és szakmai elvárásokat.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, lesznek olyan intézmények, amelyek több pénzt fognak kapni, mint amennyi az adósságuk - olvasható az MTI hírében

Forráshiány állhat a folyamatosan újratermelődő adósságok mögött

Idén szeptemberben tartottak konferenciát az egészségügy helyzetéről, Orosz Éva, az ELTE professzora úgy számolt, "2006-2016 között csaknem 2000 milliárd forintnyi forrást vontak ki az egészségügyből, ugyanis folyóáron számítva 2016-ben ennyivel (pontosabban 1863 milliárddal) maradtak el az egészségbiztosítási alap természetbeni kiadásai a 2006-ostól. Még 2016-ban is 160 milliárd forint volt ez a fajta "forráskivonás", ami meglátszik a magyar egészségügyön és a lakosság egészségügyi és halálozási mutatóin" - olvasható a Napi.hu cikkében, amelyben más szakértők is egyetértettek a forráshiány adósságot újrageneráló szerepéről.

Tavaly is az állami mentőcsomag segített az egyetemen

Tavaly novemberre a PTE 836 millió forintos tartozást halmozott föl, ám decemberre az összeg 55 millióra olvadt.

A trükk úgy jött össze, hogy az összesen 731 milliós adósságkiváltásból 618 milliót adott az állam. Ez Jenei Zoltán kancellár tájékoztatása szerint két összegből állt össze: az adósságkonszolidációban 113 millió forintot kapott az egyetem, míg további 505 millió forint jutott az év végi kasszasöprésből.