Mínusz 15 fokkal érkezik a december

2017. november 30. 15:28 2017. nov. 30. 15:28

A havazás után komoly hideg fut be a hétvégén, helyenként -10, -15 fokra is számítani kell. Annyit mondunk: örüljön, hogy felénk nincsen hó.

Az Időkép szerint december elsejének reggelére nyugat felől a legtöbb helyen csökken a felhőzet, keleten, délkeleten maradhatnak még erősebben felhős tájak, a délkeleti határ mentén kezdetben a hó is szállingózhat. A szél lecsendesedésével sokfelé párássá válik a levegő, a Dunántúlon nagy területen képződik zúzmarás köd, mely a Kisalföldön helyenként tartósan megmaradhat. Itt napközben is fagyni fog, máshol 0 és +6 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szombaton a hajnali órákban a hófödte tájakon helyenként -10 fok alá, akár -15 fokig is hűlhet a levegő - áll az Időkép előrejelzésében. A prognózis kitér rá, hogy máshol is -2, -8 fokos faggyal indul a nap.

Főként északon, északnyugaton ismét zúzmarás ködfoltok képződhetnek, melyek a Dunántúl szélcsendesebb északi régiójában napközben is tartósan megmaradhatnak, igazi fagyos téli hangulatot varázsolva. Keleten lesz több felhő, a határ mentén gyenge havas eső, hószállingózás sem zárható ki, máshol még több órára kisüt a nap. Nyugaton és keleten, északkeleten napközben feltámad az északias szél.

A szakemberek szerint vasárnap egy újabb mediterrán ciklon érheti el térésgünket, mely a jelenlegi számítások szerint főként az ország déli és keleti felén okozhat havas esőt, havazást. Az északi-északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik, és mindössze -3 és +3 fok közé melegszik délutánra a levegő.