Nem emelik jövőre a tömegközlekedési árakat és a gyorsforgalmi díjakat

2017. december 1. 15:07 2017. dec. 1. 15:07

Nem emeli meg a közösségi közlekedési árakat jövő évtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A gyorsforgalmi utak díjszabása is marad az idei szinten, bár a fizetős utak listája bővül - Baranyát ez viszont nem érinti.

Nem emeli meg a tömegközlekedési árakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2018-ban, az árak a 2017-es szinten maradnak a távolsági buszokon, vonatokon - közölte a Világgazdasággal a minisztérium.

A cikk szerint a távolsági buszok és vonatok árképzése nem változik, sőt, a MÁV az elektronikus jegyek esetén decembertől már egyes vonalakon két számjegyű csökkenést is bevezet, ha elektronikus formában veszi meg az ember a jegyét.

Az NFM közlése szerint érdemben 2010 óta nem változott a buszok és vonatok alaptarifája, arról azonban nem számoltak be, hogy a gyorsvonati pótjegy 2013-as bevezetésével mégis volt drágulás a közlekedésben, amin a fél ország háborgott négy éve.

Nincs drágulás az autópályákon, de több lett a fizetős útszakasz

A minisztérium közlése szerint a gyorsforgalmi utak jegyárai sem emelkednek jövő évben, sőt, a 2018-ra szóló éves bérleteket már decembertől meg lehet vásárolni. Az viszont igaz, hogy bővül a fizetős utak száma, keleten az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első üteme, míg nyugaton az M85-ös Csornát elkerülő második üteme válik fizetőssé.

Baranya megyében ez a veszély egyelőre nem fenyeget, itt a jelenlegi tervek szerint az M6-os autópálya utolsó 20 kilométere - mely a horvát határig vezetne, és csak autóútként - jó esetben 2020 őszén lehet kész. Az M60-as autópálya folytatása pedig talán 2022-re készül el, de itt még bizonytalanabbak a hírek. Mindenesetre a folytatás hiánya miatt a 6-os főúton zakatoló teherjármű-forgalom több ezer ember életét keseríti meg Nyugat-Baranyában és Kelet-Somogyban.