Régiónkban tombolt a legdurvább őszi szélvihar

2017. december 2. 09:25 2017. dec. 2. 09:25

Az átlagnál csapadékosabb volt az idei ősz, októberben 27 százalékkal több eső esett az országban a szokásosnál - olvasható a meteorológia évszakbúcsúztató összegzésében. Kitértek arra is: az október végi ciklon, Nárcisz a régiónkba hozta el a legdurvább széllökéseit.

A hőmérséklet alapján átlag körüli, illetve kissé az átlagot meghaladó középhőmérsékletű és csapadékosabb volt az idei ősz, mint a sokéves átlag - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott elemzésében. Kitértek arra is, hogy több éghajlati értékelés szerint 2017 globálisan és Magyarországon is bekerül a legmelegebb évek közé.

Kifejtették: az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,67 Celsius-fok volt, ez 0,3 fokkal magasabb a sokéves, 1981-2010 közötti normálértéknél. Az ősz legmelegebb napja, az évszak első napja volt (szeptember 1.), ekkor Békéssámsonban 35,4 fokig melegedett a levegő. Még szeptember 10. körül is nyárt idéző értékeket rögzítettek: idén szeptemberben a hőségnapok mellett (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 fok) még forró nap (amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 35 fok) is előfordult, a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncs környékén.

Anticiklonnak így még nem örültünk

Október közepén egy kiterjedt anticiklonnak köszönhetően nyugodt, száraz, sok napsütéssel és átlag feletti csúcshőmérséklettel teli időszak következett, "igazi vénasszonyok nyarát idézve". Október 17-én megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet fővárosi rekordja is, miután a János-hegyi állomáson mindössze 15,2 fokig hűlt a levegő - írták.

A meteorológiai szolgálat mérőhálózatának adatai alapján a 2017/2018-as őszi-téli idényben először szeptember 29-én csökkent fagypont alá a hőmérséklet, a Nógrád megyei Zabaron ekkor mínusz 0,6 fokot mért az automata. Az ősz legalacsonyabb hőmérsékletét szintén Zabaron rögzítették: november 28-án mínusz 9,8 fokot mértek.

A pusztítás neve: Nárcisz

Október végén markáns hidegfront vonult végig az országon, amely szeles és hűvös időt hozott. A Magyarországon Nárcisznak keresztelt vihar alig néhány óra alatt átvonult az országon, a legerősebb széllökések sokfelé meghaladták a 120 kilométer/órát, Siófok állomáson 131,4 kilométer/órás szélerősséget is rögzítettek.

A szélvihar a Pécs-Budapest vasútvonalon is okozott fennakadást, a Baranya és a PTE InterCity is két órán felüli késést szedett össze miatta:

Két InterCity is órán túli késéssel állt Pécs és Budapest közt

A Baranya InterCity 162, míg a PTE InterCity 146 perces késést szedett össze Pusztaszabolcs térségében vasárnap délután a viharos szél okozta fakidőlés és egy sebességkorlátozás miatt. A vonatok azóta újra megindultak, délután négykor a Budapestre tartó IC Százhalombattánál, míg a Pécsre igyekvő vonat Pincehelynél járt.

Nárcisz kontójára mintegy 2500 káreset volt írható - ezt az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelentette be a vihar másnapján.

Esett rendesen

Az évszak összcsapadéka országos átlagban 190 milliméter körüli, ami mintegy 30 százalékkal haladja meg az 1981-2010-es őszök átlagát. Megjegyezték azt is, hogy e tekintetben jelentősen különböztek az őszi hónapok. A szeptember meglehetősen csapadékos volt: az 1981-2010 szeptemberi normálérték 175 százaléka hullott le, és ezzel a 11. legcsapadékosabb szeptember volt az idei.

Októberben a szokásosnál 27 százalékkal több esett országosan. Ráadásul - mint megjegyezték - az október havi összcsapadék pár nap alatt hullott le, legnagyobb hányadban október 22-én és 23-án.

Száraz november, forró 2017

Novemberben - az előzetes adatok alapján - mintegy 20 százalékkal kevesebb csapadék hullott az ilyenkor megszokottnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében kitértek arra is: a Meteorológiai Világszervezet előzetes globális éves éghajlati értékelője szerint nagyon valószínű, hogy 2017 a három legmelegebb év egyike lesz A hazai mérések szerint - ha a decemberi középhőmérséklet nem tér el lényegesen az átlagtól - a 2017-es év Magyarországon is bekerül a legmelegebb évek felső 10 százalékába.