Most akkor Pécsről befolyásolja Soros a választásokat?

2017. december 4. 16:41 2017. dec. 4. 16:41

Páros lábbal szállt bele a kormányzati kommunikáció abba, hogy egy pécsi és egy debreceni civil szervezet számára pályázati lehetőséget biztosít a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány. A pécsi Emberség Erejével Alapítvány ugyanakkor nem tud róla, hogy Soros rajtuk keresztül befolyásolná az érkező választásokat.

Még november utolsó napján írtuk meg az Abcúg nyomán, hogy új irodákat nyit a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány a Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön, a regionális civil szervezeteknek pedig százmilliós keretösszegű pályázati lehetőségeket írnak ki.

Amint azt Csontos Csaba, az alapítvány szóvivője az Abcúgnak elmondta, "felismertük, hogy mélyebbre kell menni a társadalmi gondok kezelésében, és nem lehet Budapestről megmondani, mire van szükség egy ormánsági faluban". Épp ezért két helyi - egy pécsi és egy debreceni - civil szervezettel már megállapodtak, amelyek felmérték, az adott régiókban mik a legnagyobb szegénységből adódó problémák.

A paktum hírére még szombaton sorosozott egy kiadósat a kormány. Amint azt az MTI szombaton írta, a Híradóban idézték Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt, aki a műsorban arról beszélt, hogy Soros György vidéki civil központjai az üzletember céljait segítenék: a bevándorlás erősítését, a kerítés lebontását és azt, hogy bevándorláspárti kormány legyen Magyarországon.

Hétfőn aztán Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az M1-en lőtte el a kötelezőket, miszerint Soros György az általa támogatott civil szervezeteken keresztül kívánja befolyásolni az ország sorsát meghatározó választásokat.

Hidvéghi szerint Soros György azért kívánja befolyásolni a választásokat, hogy elmozdítsa azokat, akik szemben állnak az állandó, kötelező és felső határ nélküli bevándorlást szorgalmazó "Soros-tervvel", ezért komoly támadásba lendül.

Most akkor Pécsről befolyásolja Soros a választásokat?

Hétfőn a Fidesz reagálása kapcsán a Zoom.hu megkereste a pécsi alapítványt, akik az alábbiakat válaszolták a portálnak:

„A pécsi Emberség Erejével Alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal együttműködésben, a Regionális Közösségi Központok program keretében alapította meg a kezdeményezés dél-dunántúli régiós irodáját.

A támogatási összeget az Emberség Erejével Alapítvány az együttműködési megállapodás értelmében a saját működési költségeinek fedezésén túl nagyobb részt az Erősödő Civil Közösségek nyertes pályázóinak támogatására fordítja, mintegy 100 millió forintos nagyságrendben.

Hangsúlyozzuk, hogy az Emberség Erejével Alapítvány nem végez pártpolitikai tevékenységet, ahogy aktuálpolitikai csatározásokban sem vesz részt.

Az Erősödő Civil Közösségek célja a baranyai, tolnai és somogyi közösségek segítése a saját maguk által azonosított helyi problémáik megoldásában. Cél továbbá az emberek és szerveződések közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés erősítése, a közösségek, civil szervezetek autonómiájának szélesítése, a civilek láthatóvá tétele, az állampolgári- és demokratikus öntudat fejlesztése.”

- idézte a Zoom.hu a választ.

A portál a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti szóvivőjét, Csontos Csabát is kérdezte az elhangzottak kapcsán. Csontos elmondta: nem kívánják befolyásolni az országgyűlési választásokat, a vidéken élő szegény embereken akarnak segíteni. Hozzáfűzte: alapfilozófiájuk szerint politikai pártokat nem támogatnak és a jövőben sem fognak.