Úgy tűnik, Baranyában ismét megszűnt a vájárképzés

2017. december 5. 11:56 2017. dec. 5. 11:56

Negyed évezredes a mecseki bányászat, ám fiatal bányászból egyre kevesebb akad Baranyában. Ezt a kormány sem segíti, a jövő évi szakképzési kormányrendeletben a bányaművelő és a bányaművelő technikus képzés a nem támogatottak közt szerepel a megyei bontásban.

Minden évben december 4-én tartják a bányásztelepüléseken a megemlékezéseket a tárnákban elhunyt egykori bányászokról. Az ok egyszerű, december 4. Szent Borbála napja, ő a vájárok (és tüzérek, és pár más szakma) védőszentje.

Baranyában is így van ez, hiszen 251 éves a mecseki bányászat, de már az előtte lévő korokból is vannak arra utaló jelek, hogy folyt a területen némi vájármunka.

Pécsen Páva Zsolt polgármester tartotta a bányásznapi megemlékezést, az önkormányzati lap cikke szerint arról beszélt többek közt, hogy hiszi, Pécsen újra lehetnek még bányák.

Bánya lehet, hogy lesz, de hogy akad-e bele képzett helyi bányász, az már nagyobb kérdés.

A 2018/2019-es tanévre szóló szakmaszerkezeti kormányrendelet ugyanis Baranya megyében a bányaművelő és a bányaművelő technikus szakképzéseket a "Nem támogatott" sorban szerepelteti.

Az országban támogatott bányaművelő szakot Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben lehet a következő tanévben elérni. A képzés Veszprém megyében korlátozottan támogatott a besorolása szerint.

A bányaművelő technikus szakképzés Borsodban, Hevesben, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megyékben korlátozottan támogatott lesz a jövő évben.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a támogatott képzéseknél az iskola korlátozás nélkül iskolázhat be, költségvetési hozzájárulásra korlátozás nélkül jogosult. A korlátozott támogatású képzéseknél korlátozott keretszámok vannak. A nem támogatott képzésnél nincs állami támogatás.

Baranya megyében 2014-ben indult újra Komlón a vájárképzés 12 fős létszámmal, de tavaly már csak 3 fővel ment a végzős osztály, az iskola pedig a felnőttképzésre helyezte a hangsúlyt a bányaművelő képzés beindításával - mivel új vájár-osztályokat nem tudott indítani az elsőn kívül, mert nem jött össze a szükséges létszám. Ám az idei felvételi tájékoztatójukból már hiányzott a szak, ami pár éve még hiányszakmaként volt elkönyvelve, amihez ösztöndíj is járt, ha valaki ennek a tanulására adta a fejét.

A komlói vájárképzéssel foglalkozó iskolát megkerestük, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

2014-ben még nagyon hittek a baranyai bányászat újraindításában

Hoppál Péter 2014-ben Szent Borbála napján az újranyitott vasasi szénkülfejtés kapcsán arról beszélt, hogy "a komlói vájárképzés szeptemberi újraindítása is szervesen illeszkedik a bányászat fellendítésének munkálatába, amely Magyarország energetikai függetlenségének egyik biztosítéka." (Hoppál egyébként tiszteletbeli bányásszá lett fogadva.)

Polics József komlói fideszes polgármester a vasasi külfejtés újranyitásakor arról beszélt, hogy Baranya akkor volt erős, amikor volt nehézipara.

Bánya akad azóta is, jobbára viszont külfejtések, a mélyművelésű bányákat a 2000-es évek elejére zárták be Baranyában. Magyarországon az utolsó mélyművelésű kimondottan szénbányát, a márkushegyit 2015-ben zárták be, jelenleg Bakonyoszlopon van még egy mélyművelésű bauxitbánya, ahol még szenet is bányásznak.

Manapság viszont megint egyre többet hallani arról, hogy újraindítanák Pécs mellett az uránbányászatot, ám még az is jó pár évbe telhet.