Új mentőállomás Baranyában – de még elkél a segítség

2017. december 7. 08:38 2017. dec. 7. 08:38

Szigetváron sikerült a baranyai természetvédőknek madármentő állomást létesítenie. Bár ők csak segítenek és az állam helyett végzik a feladatot, nem kevés pénzbe és egy egész évükbe telt, mire sikerült engedélyeztetni.

Hosszú procedúra után novemberben folyamán engedélyezte a természetvédelmi hatóság a Szigetvári Madármentő Állomás működését – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közleményében.

A magánterületen kialakított központban elsősorban a város környékén befogott sérült, beteg, legyengült madarak ápolása, gondozása és repatriálása, szükség esetén tartós, élethossziglan történő elhelyezése oldható meg. A madarak mentésével kapcsolatos feladatokat a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvánnyal kötött szerződés alapján a tulajdonosok végzik.

Az alapítvány mint fenntartó a működés költségeit elsősorban a magánszemélyek adományaiból és az 1%-os adófelajánlásokból biztosítja, de szükség szerint egyéb közhasznú bevételeket is igénybe vesz erre a célra.

„Számítunk minden madárbarát segítségére. Az adományokat az alapítvány 11731001-20124953 számú számlájára várjuk, de természetesen más jellegű segítséget is elfogadunk”

– írja az alapítvány közleményében.

Akik megmenteni való madarat találnak Szigetvár környékén, Bank Lászlót keressék (20/334-4608, Tel/Fax: 72/312-227, mmepecs@hu.inter.net, baranyamadar@hu.inter.net).

A civil szervezet vezetője kérdésünkre elmondta: tavaly novemberben kezdték az ügyintézést, ami egy éven át tartott. Bár az állam helyett dolgoznak, ki kellett fizetniük több mint 100 ezer forint eljárási illetéket, meg kellett küzdeniük a város jegyzőjével, de a Nébih és a zöldhatóság is derekasan kivárta a 3-3 hónapos határidőt. A természetvédő szerint a hosszas procedúra fő oka, hogy nincs kitaposott útja annak: miként tud egy civil szervezet telephelye egy magánházban működni.