Pécsen és Komló térségében is lecsapott a Magyar Nemzeti Arcvonalra a rendőrség

2017. december 9. 09:52 2017. dec. 9. 09:52

Lezárult a nyomozás a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőséges szervezet ellen, a bő két éves nyomozás alatt 136 darab lőfegyvert, robbanóanyagokat, kézigránátokat, lőszert foglaltak le. Az ügyben Pécsen és Komló térségében is volt házkutatás.

Lezárta a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőséges szervezet ellen 2015. augusztusában indított nyomozását a rendőrség december hatodikán - olvasható a hatóság honlapján.

A bő két éves nyomozás során 44 házkutatást, 14 szemlét tartottak 34 helyszínen, ami alatt 136 darab éles lőfegyvert (maroklőfegyverek, 18 gépkarabély, sörétes puska), 6 darab kézigránátot, 18 225 darab éles lőszert, 7 darab éles aknavető gránátot, egy éles RPG gránátvetőt, SEMTEX, C4 és más típusú robbanóanyagokat foglaltak le. Több olyan fegyvert is találtak, amelyeket kis hozzáértéssel könnyedén vissza lehetett alakítani éles lőfegyverré.

A nyomozás ideje alatt 17 főt gyanúsítottak meg, közülük három személy ellen bűnügyi őrizetet, három személlyel szemben pedig személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést (házi őrizet: 2 fő; lakhelyelhagyási tilalom: 1 fő) rendeltek el. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt

  • 14 fővel szemben közösség tagjai elleni erőszak előkészülete vétség;
  • 2 fővel szemben robbanóanyaggal való visszaélés bűntette;
  • 1 fővel szemben robbantószerrel való visszaélés bűntette;
  • 4 fővel szemben lőfegyverrel való visszaélés bűntette;
  • 6 fővel szemben lőszerrel való visszaélés bűntette
  • miatt.

    Az NNI dokumentuma szerint a gyanúsítottak mind férfiak, átlagéletkoruk 34,7 év (19 és 58 év közöttiek), jellemzően vidéki városokban, vagy falvakban éltek, jellemzően középiskola volt a legmagasabb végzettségük, és jellemzően beosztott, vagy szakmunkás munkakörben dolgoztak. Ennek megfelelően keresetük átlagosan 118 ezer forintra jött ki az NNI dokumentuma szerint, ami 60 és 250 ezer forint közt mozgott egyénre bontva.

    Baranyában is voltak házkutatások

    A házkutatások és szemlék közül négyet Baranya megyében tartottak, hármat Pécsen és térségében, egyet pedig Komló térségében. Az egyikről a Pécsi STOP is beszámolt tavaly november 24-én.

    Az NNI dokumentumából az is kiderül, hogy Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék, vagyis az ország északi sávja mellett délen egyedül Baranyában kutakodott a rendőrség a szélsőségesek után.

    Orosz szálak a háttérben

    A nyomozás azután kapcsolt nagyobb sebességre, hogy tavaly október 26-án egy házkutatás során a szélsőséges szervezet vezetője, Gy. István agyonlőtt egy rendőrnyomozót bőnyi házában.

    Azóta az is kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonallal jó kapcsolatot ápolt az orosz katonai hírszerzés (GRU), több emberük is feltűnt a szélsőségesek egy-egy "gyakorlatán". De a szélsőségesek háza táján Kovács "KGBéla" Béla nemrég kilépett jobbikos politikus is feltűnt sajtóhírek szerint párszor.