Kedden egy kicsit kitavaszodik, szerdától újra visszatér a tél

2017. december 10. 13:47 2017. dec. 10. 13:47

Egészen keddig marad a hideg és csípős-szeles idő, ám a hét második munkanapján egy kicsit kitavaszodik, akár 18 fok is lehet nappal. Szerdától viszont újra a hideg veszi vissza az uralmat, a hét közepén akár havazhat is a magasabban fekvő helyeken.

Vasárnap délutántól fokozatosan növekszik meg nyugat felől a felhőzet, estig csapadék nem várható - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Késő estétől elsősorban északi megyékben lehet számítani vegyes halmazállapotú csapadékra; esőre, az ország északkeleti harmadán havas esőre, hóra, helyenként átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Vasárnap délutántól egyre nagyobb területen megerősödik, kezdetben a Dunántúl északi felén, később másutt is viharossá fokozódik a déli szél.

Hétfőn napközben északkeleten marad a túlnyomóan borult ég, de délután már csak helyenként, az északkeleti határnál eshet. Az ország nagyobb részén szakadozik, vékonyodik időnként a felhőzet, rövid napos időszakok is lehetnek, és legfeljebb néhol eshet gyengén az eső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között valószínű, fagypont alatti minimum az Északi-középhegység térségében és a keleti országrészben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 9 és 14, az ország északkeleti harmadán 3 és 8 fok között várható.

Kedden délelőtt fátyolfelhős, napos időre lehet számítani, majd a déli óráktól a Dunántúlon, késő délután északon másutt is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután a Nyugat-Dunántúlon, estétől a középső országrészben is többfelé elered az eső. A déli, délnyugati szél erős, kezdetben helyenként viharos lesz, majd a szél ereje folyamatosan gyengül, miközben északnyugat felől egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10, a szeles Nyugat-Dunántúlon 10 és 13, a szélvédett észak-magyarországi völgyekben 2 és 5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 18, az Északi-középhegység északi részén 10 és 13 fok között valószínű. A Kisalföldön reggel áll be a maximum, napközben már hűlni fog a levegő.

Szerdán délelőtt túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd a déli óráktól északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. A Tiszántúlon estétől kezdődik a felhőzet csökkenése. Éjszaka és a reggeli, délelőtti órákban sokfelé várható eső, zápor - a hegyekbe havas eső, hó - majd északnyugat felől szűnik a csapadék. A gyakran élénk szél késő délután északnyugatiról egyre nagyobb területen délire fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható.

Csütörtökön hajnalban nagy területen köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amely délelőtt nagyrészt feloszlik, és hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól szórványosan várható eső. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 11 fok között várható, de az Északi-középhegység térségében 5 fok alatti maximum valószínű.