Nagytestvér kilóra megveszi Pécset

2017. december 13. 08:32 2017. dec. 13. 08:32

„Jónapot, kedves barátaim, meghoztam a demokráciát, mennyibe kerül Pécs teljes anyagi függetlensége? Na jó, legyen 9,5 milliárd, az aprót megtarthatják. Ja, és boldog karácsonyt minden kérdésre!”

Amikor majd a gyerekeink megkérdezik, hogy mikor és hol ért véget a magyar önkormányzatiság, büszkén kihúzhatjuk magunkat, és elmondhatjuk: Pécsen, 2017 végén. Elvitte a Jézuska.

Ha még nincs meg, Pécs meg van mentve az egyre biztosabb anyagi csődtől Egyelőre.

Nagyon röviden: az állam, illetve hát Orbán Boldogkarácsonyt Viktor maga 9,5 milliárdot ad Pécsnek. Ezzel 4 éven belül másodszor menti meg a várost az eladósítódémon szocialistáktól, akik annyira eladósították a várost, hogy kétszer kellett lenullázni, hogy az végre tényleg nulla legyen. Olyan ez, mint a busz, amin hárman utaznak, de öten szállnak le róla: kell rá két ember, hogy üres legyen.

Na de, a kérdés, hogy milyen áron tűnik el nyomtalanul immár MÁSODSZOR az átkos komcsi múlt?

Először is, a 9,5 milliárd 2 részletben jön – 6,5 most, a másik 3 csak egy lehetőség, de ne legyünk naivak, a plusz 3 milliárdra úgy bukik rá a fideszes városvezetés, mint gyöngytyúk a takonyra -, és 3 éven belül vissza kell adni. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban már kap, de adnia is kell a városnak.

Ám mégsem ez a durva, hanem „hogy piaci pénzintézet helyett a Magyar Államkincstár” lesz a számlavezető, „a pénzösszeg fejében az állam számára fedezetet biztosítanak városi vagyontárgyak formájában”, és „a Magyar Államkincstár munkatársa a gazdálkodásuk során folyamatosan” segítségükre lesz.

Ez a Magyar Közlöny fordításában már úgy néz ki, hogy „a Pécs tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgál a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatásra annak összege erejéig, és a forgalomképes ingatlanok teljes állományára jelzálog kerül a magyar állam javára”, valamint „Pécs tűrni köteles a Magyar Államkincstár megbízott munkatársainak a 6,54 milliárdos visszatérítendő támogatás felhasználása felett gyakorolt folyamatos előzetes kontrollját és utólagos ellenőrzését”.

Ennyi volt. Lehet mismásolni, lehet ködösíteni, ebből a kommunikációs gödörből az se húzza ki a fideszes pécsi vezetést, ha Soros György pestises migránsok élén gázol bele a városháza előtti virágágyásokba.

Nincs tovább Pécsen önálló önkormányzati gazdálkodás. El lehet játszani az önkormányzatosdit a városháza dísztermében, de elég nyilvánvaló: egy doboz gyufát is akkor vehet meg a városvezetés, ha az államkincstári cancellár rábólint.

Na meg: miből fizeti vissza Pécs a 9,5 milliárdot? Mert hát Boldogkarácsonyt Viktor nem adott befektetőt, hasznot, semmit, amitől a városnak jobban menne. Hogyan sarcolnak ki majdnem 10 milliárd forintot a pécsiekből 3 év alatt? Családonként kötelező lesz egy gyermek szerveit eladni, vagy gályarabnak küldeni az elsőszülöttet? Honnan lesz Pécsnek a mostani nyomorhoz képest évente plusz 3-4 milliárdja?

Vagy fel sem merült, hogy a város vissza tudja adni, és hacsak nem tör fel arannyal dúsított olaj a város főterén, eleve az volt a terv, hogy gyakorlatilag államosítják a pécsi vagyont?

És erre dobta be Csizi Péter, hogy „egyfajta példa is lehet majd az új gyakorlat”.

Boldog karácsonyt, meghoztuk a demokráciát meg az önkormányzatiságot, a 2019-es pécsi választásokat pedig megnyerte a Magyar Államkincstár nevű párt. Ha minden jól megy, nem csak Pécsen, de a többi településen is.

Páva, Csizi és Hoppál idiótának nézi? Jöjjön a matek!

Elherdálás, buszok, Expo Center – a pécsi fideszes városvezetők a hozzájuk lojális médiumokban a végsőkig azt szajkózzák: a mostani minimum 7,5 milliárdos - de inkább 9 vagy több - hiányt a szocialisták varrták Pécs nyakába.

Bárhogy is próbálják a fent nevezett urak tökéletesen degeneráltnak nézni: 2014-ben lenullázták Pécs adósságát, maga Páva mondta 2015-ben, hogy mindössze 2 millió maradt.

Ha el is fogadjuk, hogy a szocialisták a felmenőiket is zaciba csapták, Pintér Sándor 2015-re őket is kiváltotta.

Eltelt 3 év, lett mondjuk 9 milliárd sár – nagyvonalúak voltunk, a városi cégek még legalább ennyit nyögnek. Ez évi 3 milliárd mínusz. A város gazdasága nem változott, vagy legalábbis nem javult, nincs új befektető, nincsenek tőkeerős cégek, nincs semmi, csak az évi mondjuk mindössze 3 elszivárgó milliárd.

Na és ebből kell 3 évig évi plusz bő 3 milliárdot termelni. Teccik már érteni, hogy hogyan lesz a városi vagyon az államé?

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi lesz 3 év múlva, amikor már vagyona sem marad Pécsnek.