Majdnem annyi hitele van három pécsi cégnek, mint amennyit a kormány ad mentésként

2017. december 13. 14:36 2017. dec. 13. 14:36

Közel tízmilliárd a hitele három pécsi városi cégnek az egyik előterjesztés szerint. A Tüke Busz, a Tettye Forrásház és a Pécsi Vagyonhasznosító a tőketartozásokkal - ami 8 milliárd forint fölött van -, és a lízingtartozásokkal hozta össze azt az összeget, ami csak egy kicsivel kevesebb, mint a kormány mentőcsomagja Pécsnek.

Összesítette hosszú titkolózás után a pécsi önkormányzat, hogy mennyi hitele is van a városi cégeknek. Az összesen 9,3 milliárd forintot kitevő hitelállomány a Tettye Forrásház Zrt., a Tüke Busz Zrt. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH Zrt.) hozta össze.

Az önkormányzat egyik előterjesztése szerint a fejlesztési hitelek esetében összesen 8,18 milliárd forint a fennálló tőketartozás, ennek több mint 50 százaléka a Tüke Buszt, közel 40 százalék a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-t terheli. Ezek közvetetten a pécsi önkormányzatot terhelik elmaradó költségvetési bevételként, vagy különféle támogatási megoldásokban.

A dokumentumban írtak szerint a lízingszerződések összesen 1,1 milliárd forintot tesznek ki, amiből a Tüke Buszra 63 százalék, a PVH Zrt-re 20 százalék, míg a Tettye Forrásházra 10 százalék jut.

Jól látható, a hiteleket összeadva közel akkora összeg jön ki, mint amennyivel két részletben a kormány "megmentené" Pécset - cserébe viszont az önkormányzatiságot számolja fel.

A folyószámlahitelek is szépen híztak

A dokumentumban olvasható a városi cégek folyószámlahitel-állapota is:

Folyószámlahitelek tekintetében a fenti társaságoknak összesítve 1,5 milliárd forintot meghaladó értékű keretre van szerződésük, míg a teljes, minden cég likvid hitelkeretét összesítő érték nagyságrendileg 1,8 milliárd forint.

Az előterjesztésben az is olvasható, hogyan is képzeli el az önkormányzat Pécs közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási fejlesztését.

  • Többek közt az iparűzési adó megemelésében látja a kiutat a fideszes városvezetés:
  • Az iparűzési adó bevételeit a városnak jelentős mértékben növelnie szükséges, amely törekvésnek a fejlesztési források ésszerű, gazdaságfejlesztési fókuszú elköltésében kell megnyilvánulnia.

  • Emellett a közszolgáltatásokat és a városi cégeket akarják racionalizálni (ez a párhuzamosságok leépítését, magyarán kirúgásokat jelent), erről ez olvasható a dokumentumban:
  • A közszolgáltatások racionalizálása révén csökkenteni kell a városüzemeltetés költségeit, csökkentve ezzel a költségvetés kiadásait.

  • A városi tulajdonú cégeknél fel kell mérni a kintlevőségeket (amik több milliárd forintot tesznek ki), és azokat be kell hajtani minél nagyobb hatékonysággal és gyorsasággal.
  • A dokumentum szerint az önkormányzat legfőbb célja, hogy Pécs városának "jövedelemtermelő- és megtartó képessége, valamint a közfeladat-ellátás hatékonysága javuljon, a költségvetési stabilitás megmaradjon."

    Mit is lehetne mondani erre?