És amíg mindenki a sorosozásra figyelt, csöndben kimúlt az önkormányzatiság

2017. december 15. 08:53 2017. dec. 15. 08:53

Újabb államigazgatási kísérlet terepe lesz Pécs.

Oly sokáig voltunk fenn, nem is tudjuk, milyen lenn

Gyanúsan nagy össztüzet zúdított a pécsi Fidesz az Emberség Erejével Alapítványra az utóbbi napokban, miután kiderült november végén, hogy ők lesznek a Dél-Dunántúlon a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány pályázati pénzének kezelői. (A szervezet 130 millió forintot kapott, ebből 30 millió körüli összeget fordíthatnak működtetésre, a többire pedig különféle pályázatokat írnak ki a régió civil szervezeteinek többféle témában.)

A helyi Fidesz persze egyből szügyig beleállt az ügybe, szinte már hálásan tapicskoltak a dobálásra összehordott bélsárban, mivel a lehető legjobbkor érkezett házhoz a patás ördög, a zsákos Soros.

November végére ugyanis a helyi Fidesz népszerűsége már a kővágószőlősi uránbányászbéka feneke alatt volt, köszönhetően annak a debil augusztus végi mutatványnak, mikor előbb nyíltan megpuccsolták Pávát (mondjuk sokat nem kellett rajta puccsolni), majd egy hét után visszakoztak, hogy mégsem úgy volt.

Eddigre már rég köztudott volt, hogy a fideszes városvezetésnek több milliárdos hiányt sikerült összehoznia alig három évvel az országos nagy adósságátvállalás után. Persze a városházi hiány mellett arról mélyen hallgattak, hogy mennyi az önkormányzati cégek hitelállománya, miközben bősz igyekezettel tették fel az 'elmúltnyolcév'-lemezt, hogy akkor a szocialisták tehetnek mindenről.

Valószínűleg helyi szinten mehetett a válságtanácskozás, épp ezért nem volt egyetlen józanságát félig megőrző ember sem a csapatban, aki azt mondta volna, hogy ez vissza fog ütni rájuk. Pedig de, visszaütött, mint az oldalba hugyozott villanypásztor: a szekunder szégyen kerülgetett mindenkit az 'elmúltnyolcévezés' hallatán-láttán.

Ebbe az idilli önsorsrontásba lépett bele az Emberség Erejével Alapítvány Soros 130 milliójával a háta mögött, amire a Fidesz nagy sóhajtással zárt össze és kezdett bele a pocskondiázásba. (Sorosnak utoljára a nyolcvanas évek végén örülhettek ennyire a Fideszben.)

Pécs, a gyámság alá helyezett város

A háttérben eddigre ugyanis már folytak a tárgyalások a város és a kormány között - ez is ismert volt -, utóbbi, mint jó Virág elvtárs kész volt adni, ha cserébe kérhet valamit.

És a számla elég borsosra sikeredett. Az előző évekkel ellentétben, mikor a helyi Fidesz ki tudott sírni némi önhiki-t, év végi pulykapénzt, majd nagy garral előadták, hogy állam bácsi segít, ha baj van, tavaly már csak a lónak egy bizonyos testrészét kapták a másfél milliárdos pénzparipa helyett a fa alá. Idén év végére pedig csupán egy Pál utcai fiúk kötetet, amiből egyetlen lap nem lett kitépve: az, amelyiken a Pásztor-testvérek mesélik el Nemecsekéknek az einstand közgazdasági modelljét.

Viszonylag rövid ideje élvezheti a magyar ember a szabad demokráciát, azonban nem nagyon rémlik, hogy az elmúlt huszonpár évben lett volna más annyira legatyásodott (legatyásították?) megyeszékhely, mint Pécs. Ide ugyanis januártól a kormány küld kvázi teljhatalommal felruházott pénzügyi felügyelőt, miközben az önkormányzati javakra is tulajdonjogot szerez - cserébe a 9,5 milliárdos kölcsönért.

Persze Csizi Péter ezt is megpróbálta úgy eladni legutóbbi megszólalásában, mint egy üdvtörténetet, és nem értette, hogy a többi önkormányzat miért nem követi ezt az utat.

Első blikkre azt hihetnénk, vele is az történt, hogy olyan sokáig volt hatalomban, hogy már nem tudja reálisan felmérni a valóságot, de sajnos nem ez a helyzet.

Csizi ugyanis alig burkoltan azt jelentette be, hogy a Fidesz ismét labortelepnek nézi Pécset. Csakúgy mint 2009-ben, mikor itt tartották a vízmű és a buszos cég elfoglalásával a 2010-től induló országos gleichschaltolás főpróbáját.

Láttuk, az az út hova vezetett (ide), így lehet, hogy nem kellene megvárni, míg patkánynak néznek minket.