Karácsony: adósa maradt a kormány az embereknek és az emberiességnek

2017. december 16. 14:58 2017. dec. 16. 14:58

A pécsi Tele puttony – tele tál rendezvényen vett részt Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, valamint Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Szakács László szocialista politikusok. Közös sajtótájékoztatójukon az emberségről, emberiességről és együttműködésről beszéltek.

A politikusok maguk is részt vettek a szombati pécsi étel- és ajándékosztásban. Az ezt követő sajtótájékoztatót Tóth Bertalan, az MSZP pécsi parlamenti képviselője nyitotta meg. Beszélt a Tele puttony – tele tál történetéről, amelyet hetedik alkalommal rendezett meg szombaton a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége és amelyhez az MSZP minden évben csatlakozott. – Az esemény célja, hogy segítsünk a rászorulóknak étellel és ajándékokkal a gyermekeknek – mondta Tóth Bertalan. – Az esemény sajátossága, hogy az összes pécsi-baranyai szakszervezet, az összes demokratikus ellenzéki párt és civilek közösen szervezik. Itt nem a különbségeket hangsúlyozzuk, hanem azt, ami közös bennünk, ami egységet teremt, ez pedig a szolidaritás, a segítő szándék.

Tóth hozzátette: Pécsett is igazságtalanág van, az ilyen események iránti érdeklődés ennek egyértelmű jele.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője elmondta, azért jöttek ide, hogy megerősítsék a pécsieket abban: van értelme az együttműködésnek, az emberiességnek. Azt látják, az ilyen rendezvényeken évről évre hosszabbak a sorok, ami nem is csoda egy országban, ahol minden harmadik gyermek éhezik, ahol a kormány saját bevallása szerint is 200 ezer gyerek él veszélyeztetett körülmények között. – Milyen ország az, ahol duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, ahol a középosztály nem tudja taníttatni a gyermekét, ahol az kap normális kórházi ellátást, aki meg tudja fizetni? – tette fel a kérdést a baloldali politikus. – Az külön felháborító, hogy a pécsi fideszes vezetés közben eladósította a várost. Azért jöttünk el Karácsony Gergellyel, hogy a pécsieket arra kérjük: tartsanak ki, ne adják fel, együtt meg tudjuk védeni magunkat és ezt a gyönyörű várost is a Fidesz zsarnokságától.

Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjeként Pécsre jöhetett kampánya első állomásaként. A pécsi alkalmatlan városvezetés által összehozott adósság mellett beszélt arról is, amelyet a kormány a magyar emberek és az emberiesség felé halmozott fel. – Akik civil szervezeteket vegzálnak, éppen az emberség erejével mennek szembe – mondta Karácsony Gergely. - Az elmúlt hét évben a magyar Európa legigazságtalanabb társadalmává vált. Ha képesek vagyunk a csak a pártok világára jellemző sértődöttséget félretenni, akkor igenis lehet igazságos kormánya az országnak. Lesz Magyarországon és Pécsett is változás, van remény, van új baloldali együttműködés és lesz új demokratikus kormány 2018-ban.

- 2018-ban a pécsiek a városvezetőktől viszályt és veszekedést kaptak karácsonyra – mondta Szakács László, az MSZP baranyai parlamenti képviselője. – Mi inkább a szakszervezetekkel, a civilekkel együtt a szolidaritást, az elesettekkel való törődést helyezzük a középpontba.

A fideszes városvezetés elzálogosította a várost, gyűlöletet keltenek civilek ellen, mi közben tegnap Komlón, ma Pécsen adtunk ajándékot és egy tál emberséget a rászorultaknak – tette hozzá Szakács László, aki megköszönte a szervezőknek és segítőknek a jótékonysági rendezvényeken végzett munkát.