A megyei vezetés nem enged, bukhatja a város a 100 milliót

2017. december 18. 10:57 2017. dec. 18. 10:57

Bár a projekt irányító hatósága szerint Dombóvár akadálytalanul hozzájuthatna ahhoz a 100 millió forintos uniós támogatáshoz, amellyel helyi vállalkozásokat segíthetne, a fideszes megyei vezetés köti az ebet a karóhoz, pedig csak egy aprócska technikai módosítás kellene.

A Tolna megyei közgyűlés idei utolsó ülésére Szabó Loránd képviselő, Dombóvár polgármestere arra tett javaslatot: vegyék napirendre a paktumos pályázat területi specifikációs melléklet módosítását, ám ez nem történt meg. Szabó elmondta: a megyei önkormányzat, élén az elnökkel folyamatosan olyan feltételeket hoz, hogy a paktumos pályázatokat nem lehet módosítani.

A szóban forgó foglalkoztatási paktumos pályázaton eredetileg Tamási és Dombóvár 250 millió forintot nyert. Szabó Loránd korábban elmondta, az országban sehol máshol nincs olyan feltétele az ilyen foglalkoztatási paktumban való részvételnek, mint Tolna megyében. Itt csak azok a települések vehetnek részt a foglalkoztatást fejlesztő projektben, amelyek a TOP 1-es tengelyben, valamilyen gazdaságfejlesztést célzó pályázatban is érintettek.

Ám, ahogy az már ismert, Dombóvár ilyen pályázaton nem nyert, így pedig másfél évig úgy tűnt, a város jelenléte a projektben felesleges, az itteni vállalkozások kimaradnak a foglalkoztatás-bővítésre fordítható uniós segítségből.

Az irányító hatóság azonban nemrég úgy határozott, Dombóvárra ezt a kitételt nem kell használni. Nemrég Tamásiban volt egyeztető ülés, a többség egyetértett az IH-döntés értelmezésében. Az egyetlen kivétel a megyei önkormányzat osztályvezetője volt, aki szerint a területspecifikus melléklet módosításáig hiába hozott ilyen állásfoglalást a hatóság – mondta Szabó, aki szerint erre rácáfolt az irányító hatóság ötoldalas állásfoglalása, amely szerint nem igaz, hogy nem lehet változtatni a kiírásokon. (A szóban forgó osztályvezető Naszvadi Balázs, Szabó régi politikai ellenlábasa – a szerk.)

Mindezek tükrében Szabó Loránd meglepőnek nevezte, hogy Fehérvári Tamás továbbra is hátrányos helyzetbe hozza a dombóvári vállalkozásokat, sok látja közülük kárát annak, hogy elmarad egy egyszerű, kétmondatos technikai változtatás egy határozatban. Mindehhez csak egy elnöki döntésre lenne szükség.

Fehérvári Tamás kikérte magának azt, hogy, mint mondta, Szabó „állandóan ezzel revolverezi”, főleg, miután maga is dombóvári. Az elnök kissé sértődötten – ha ugyan valóban az volt - leszögezte: szülővárosát ugyanolyan mércével méri, mint a többi települést. Azzal is védekezett, hogy a döntéseket nem kizárólag a megyei önkormányzat hozza. Hozzátette: a megyei pályázatokat ugyanazzal a szakmai mércével próbálták előkészíteni és elbírálni. Visszautasítva Szabó vádjait Fehérvári azt mondta: bár lokálpatrióta, ne várja tőle, hogy kivételt tegyen Dombóvárral.

Ezt alighanem nem is várja senki, miután kiderült: vannak fideszes vezetésű Tolna megyei városok, ahol 8-szor, vagy akár 13-szor akkora az egy főre jutó TOP források nagysága, mint Dombóváron.