A kormány elviszi a PTE tartozását is

2017. december 18. 14:45 2017. dec. 18. 14:45

A kormány nemcsak a pécsi önkormányzat újabb adósságát viszi el - igaz, kemény feltételekkel -, de a Pécsi Tudományegyetem közel kétmilliárdos tartozását is eltüntetik. Utóbbit az országos kórházi adósságkonszolidáció részeként, amiből más baranyai egészségügyi intézmények is részesednek.

Kétmilliárd közelében járt a PTE

Mint ismert, október végén 1,86 milliárd forintos tartozást halmozott fel a Pécsi Tudományegyetem. Ez részben az alá tartozó egészségügyi intézmények miatt jött össze, amelyek évek óta küzdenek a forráshiány miatt állandóan újratermelődő tartozással (a jelenség országos, bővebben itt írtunk róla).

November végére kicsivel csökkent a "sara" az egyetemnek, a Napi.hu cikke szerint 180 millióval, így a tartozás most 1,68 milliárd forinton áll. Ugyancsak a múlt hónap végén jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy 54,6 milliárd forintos segélyt tol a területre a kormány, hogy ki lehessen fizetni a lejárt tartozások egy részét.

A pécsi önkormányzatnak is lett alig három év alatt 7,5 milliárdos hiánya, arra azonban csak kölcsönt ad a kormány, méghozzá igen kemény feltételekkel, ami az önkormányzatiság végét jelenti a baranyai megyeszékhelyen.

Az ösztönző támogatás is mehet adósságkonszolidálásra

December elején a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent a kórházak adósságátvállalásáról szóló határozat, amely szerint az intézmények a 2017. augusztus 31-én fennállt,

  • 30 napon belül lejárt tartozásállományuk 50 százaléka;
  • 30 napon túl lejárt tartozásállományuk 60 százaléka,
  • 60 napon túl lejárt tartozásállományuk 70 százaléka,
  • 90 napon túl lejárt tartozásállományuk 80 százaléka
  • alapján működési támogatást kapnak. (A PTE tartozásállománya augusztus végén még csak 998 millió forint volt.)

    A működési támogatás országosan 21,351 milliárd forint, ehhez jön még hozzá mindenféle egyéb feltételek (ellátott terület nagysága, ellátott lakosságszám, adósságkonszolidációért végzett erőfeszítés, stb.) alapján kiosztható 23,501 milliárd forintos keretű ösztönző támogatás.

    Nemcsak a PTE kap támogatást a megyében

    Baranya megyében a PTE alá tartozó kórházak, klinikák mellett más egészségügyi intézmények is kaptak támogatást.

    Ezek alapján a PTE 465,65 millió forintnyi működési támogatást kap, emellett pedig 1,245 milliárd forintos ösztönző támogatásban részesül. Ez összesen 1,711 milliárd forintot tesz ki, ami több, mint a november végi 1,68 milliárdos tartozás.

    A kórházi adósságrendezésről szóló kormányrendelet szerint az ösztönző támogatást az adósságok kiegyenlítésére is lehet fordítani, méghozzá nemcsak az idén augusztus 31-ig meglévőkre, hanem a december 31-ig keletkező szállítói és egyéb tartozásokra is. (Ha a tartozások kiegyenlítése után marad még az ösztönző támogatásból, azt intézményi fejlesztésekre, beruházásokra, felújításokra is lehet fordítani.)

    Vagyis az állam pont annyi pénzt adott a PTE-nek, hogy abból nagyjából az összes tartozást ki lehessen egyenlíteni.