Perre mehet az Emberség Erejével Alapítvány a pécsi fideszes nyilatkozat miatt

2017. december 19. 09:36 2017. dec. 19. 09:36

A TASZ segítségével bírósághoz fordul a pécsi Emberség Erejével Alapítvány, miután a Fidesz egy olyan nyilatkozatot fogadott el a közgyűlésben, ami őket diszkriminálja.

Megkeresett minket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, és a segítségükkel bírósághoz fordulunk a pécsi önkormányzat múlt héten elfogadott, minden valóságot nélkülöző nyilatkozata miatt

- mondta el a Magyar Nemzetnek Mester Zoltán, a pécsi Az Emberség Erejével Alapítvány szóvivője.

Mester a lapnak még hozzátette, még az idén elindítják a megfelelő eljárást, "egyelőre egyeztetnek a TASZ-szal, hogy politikai diszkrimináció, a szervezet jó hírnevének megsértése miatt, vagy más okkal forduljanak bírósághoz."

Soros, Soros, Soros

Mint ismert, az alapítványt azután támadta be helyi és országos szinten a Fidesz, miután november végén kiderült: a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány 130 millió forintot ad nekik, hogy ebből 100 milliót (kb. 30 millió a működtetésre megy el) ők további pályázatokon szétoszthassák a dél-dunántúli kisebb civil szervezetek, csoportosulások közt.

A Fidesz szerint ez nem más, mint hogy Soros vidéken is terjeszkedik, az ügyben a pécsi és kaposvári polgármester is felszólalt, valamint Hoppál Péter kulturális államtitkár arra kérte (leginkább: szólította fel) a pécsi lakosokat, hogy ne adjanak ki irodát a szervezetnek. (Ennek meg is lett az eredménye, az alapítvány a már leegyeztetett helyre végül nem költözhetett be.) Volt a civilekért tüntetés, és miközben az alapítványhoz tartozó tanoda ételt osztott, még a Fidelitas is odapofátlankodott egy kicsit migránsozni.

(Hogy miért is nyomja ennyire a sorosozást a pécsi Fidesz, arról itt írtunk bővebben.)

A nyilatkozatot megszavazó képviselőket is beperelhetik

Nyirati András, az alapítvány vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy ne pusztán az önkormányzattal, hanem azon képviselőkkel szemben is indulhasson per, akik megszavazták a fideszes nyilatkozatot.

Nyirati szerint ezek a képviselők a város polgárainak érdekével ellentétes nyilatkozathoz adták a nevüket, és "meg kell húzni a határt, hogy az ilyen lépéseknek legyen következménye."

Nyirati arról is beszélt, hogy vissza kell térni a normalitás és a józan ész talajához, mivel annyira kiélezetté vált a közbeszéd és közgondolkodás, hogy őket olyanokkal fenyegették meg, mint hogy kamionnal hajtanának át rajtuk, szerb rendőrökkel erőszakoltatják meg őket és kiteszik utána Egyiptomban a csapatot. De az őket támogató civilek közül is páran felvetették, hogy meg kellene verni azt a tulajdonost, aki nem adta ki nekik a kinézett helyiséget végül. Nyirati szerint ez a helyzet tarthatatlan.