Állambácsi máris rákoppintott Pécs orrára

2017. december 21. 09:53 2017. dec. 21. 09:53

Fejlesztésre vett volna fel hitelt és pénzügyi lízinget Pécs önkormányzata 1,75 milliárd forint értékben, ám a kormány ezt egész egyszerűen nem engedélyezte. Tényleg ez lenne a sikeresség titka, mint ahogy azt Csizi Péter belengette?

Pénzügyi lízinget szeretett volna indítani a pécsi önkormányzat 1,277 milliárd forint értékben, a pénzt "egyéb, törvény által az önkormányzatok számára előírt feladatok teljesítéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokra" fordította volna.

Mellé még 473 millió forintos hitelt is szeretett volna a városháza, ugyancsak önkormányzati feladatokhoz szükséges infrastrukturális fejlesztő beruházásokra.

Ám a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat ezt egészen egyszerűen elutasította a következő szöveggel:

A Kormány Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának az 1. mellékletben foglalt, adósságot keletkeztető ügyletét elutasítja.

Nemrég derült ki, hogy a kormány ad ugyan két részletben 9,5 milliárd forintot a legalább 7,5 milliárdos hiánnyal küszködő Pécsnek, de cserébe kvázi megszünteti az önkormányzatiságot a városban.

Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő a Magyarországon eleddig példátlan lépésre a következő hurráoptimista szólamot pengette meg a Pécsi Újság.hu-n megjelent interjúban:

Nemhogy nem tartom ördögtől valónak, de egyfajta példa is lehet majd az új gyakorlat (...) Reálisan gondolkodva a lehető legnagyobb biztonságot szavatolja az állam egy település számára, ha segítséget nyújt a költségvetés végrehajtásában, a számlája kezelésében, a gazdálkodás professzionális szinten való folytatásában.

A Pécsi STOP megkereste az önkormányzatot, hogy egészen pontosan mire is kellett volna a fenti lízing és hitel - ha válaszolnak, újra jelentkezünk.