Forralni kell az ivóvizet Orfűn, elfogyott az ásványvíz a helyi boltokból

2017. december 22. 10:02 2017. dec. 22. 10:02

Csütörtökön Orfűn a fogyasztók levelet kaptak a vízszolgáltatásért felelős DRV-től, hogy a vezetékes vizet csak 15 perces forralás után lehet fogyasztani. Füziné Kajdy Zita polgármester a Pécsi STOP-nak elmondta, jelenleg egy vizsgálat eredményeire várnak. A településen az a hír járja, hogy a rossz víztől több gyermeknek is hasmenése lett.

Csütörtökön a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) levelet küldött az orfűi lakosoknak, hogy a vezetékes vizet csak 15 perces forralás után fogyaszthatják - értesítette lapunkat egy olvasónk.

A Pécsi STOP pénteken megkereste a DRV-t, ott még türelmet kértek, mert egy vizsgálat eredményére vártak.

Lapunk elérte a település polgármesterét, Füziné Kajdy Zitát, aki elmondta, az orfűi vizet adó kútban nagyobb csapadék esetén beopálosodik a víz, ilyenkor a szolgáltató naponta többször is méri a vízben lévő anyagokat.

Szerdán az egyik összetevő határ fölötti értéket produkált, így a DRV a mintát elküldte az ÁNTSZ-nek, akik egy újabb vizsgálatot készítettek. Ennek az eredménye pénteken délelőtt derülhet ki.

A polgármester asszony elmondta, egyelőre nem kellett a DRV-nek lajtos kocsit, vagy zacskós vizet beállítania, a vízvezetékrendszert szerda óta átmosták és erősebben klórozzák.

Időközben a Pécsi STOP megtudta, van olyan család, ahol még a pici gyermek fürdővizét is forralják, mert félnek attól, hogy baja lesz a gyermeknek, ha véletlenül a szájába kerül a víz. Értesüléseink szerint már Pécsről viszik az ásványvizet Orfűre, mivel ott elfogyott a boltokból.

A Pécsi STOP-nak egy másik orfűi lakos elmondta, ő csütörtökön a postán tudta meg, hogy mi a helyzet, a tájékoztató lapot péntek reggel dobták be a postaládájukba. Ők is már Pécsről szerezték be a vizet - erősítette meg korábbi információnkat -, mert Orfűn elfogyott a boltokból a palackos víz.

Azt is elmondta, hogy a településen az a hír járja, a héten az óvodában több gyerek kapott hasmenést, vélhetően a víztől. Olvasónkat a leginkább az dühítette fel, hogy a XXI. századhoz képest a tájékoztatás színvonala eléggé kifogásolható, a DRV-t pedig lehetetlen utolérni a hivatalos telefonszámán.