Az oszmán-török kultúremlékek megőrzési stratégiájáért fog felelni Hoppál

2017. december 22. 13:50 2017. dec. 22. 13:50

Egy nemrég létrejött alapítványt stafírozott ki a következő két évre a kormány évi 696 millióval. Az alapítványban benne van Hoppál Péter is, a testület feladata lesz többek közt az oszmán-török kulturális értékek megőrzésére szolgáló stratégia kidolgozása.

Odaadja az állam a budapesti Gül Baba türbéjét vagyonkezelésbe a külügyminisztériumnak, a műemlék működtetését azonban az eddig ismeretlen Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány fogja végezni - írta meg a 444 egy pár napja életbe léptetett kormányrendeletre hivatkozva.

A türbét és környezetét az alapítvány 2018-ban és 2019-ben évi 696 millió magyar közforintból fogja működtetni.

A felújítás után a műemléket és környezetét múzeummá kívánja nyilvánítani a kormány.

Hoppál törököt fogott

Az alapítványban a Hír TV cikke szerint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Magyar Levente külügyi államtitkár és Rahói Zsuzsanna is, a Miniszterelnöki Kabinetiroda tanácsadója van benne magyarként. Rajtuk kívül két török üzletember is az alapítvány tagjai közt van:

  • Adnan Polat milliárdos, akivel korábban Orbán veje is üzletelt a Magyar Narancs cikke szerint, illetve az ő cége üzemelteti a törökországi magyar kereskedőházat;
  • illetve Suat Gokhan Karakus, aki Polat magyarországi intézője, cégeinek vezetője.
  • Elég sok mindenbe lesz beleszólása az alapítványnak

    Arra már a hvg.hu hívta fel a figyelmet, hogy a Gül Baba türbéjéhez tervezett múzeum üzemeltetése mellett a közpénzből kistafírozott alapítványnak más feladatai is lesznek.

    A kormányhatározat szerint ugyanis az "alapítvány vezetésével – a  Miniszterelnökséget vezető miniszter, az  emberi erőforrások minisztere és a  Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bevonásával - a külgazdasági és külügyminiszter felügyeletével" a Magyarországon található oszmán-török kulturális értékek megőrzése érdekében kell stratégiát kidolgozni.

    Vagyis minden török kori műemlék és kultúremlék megőrzéséhez lesz köze Hoppál Péternek államtitkárként szerte az országban.

    Mindezek mellett Szijjártó Péter külügyminiszternek az alábbi feladatai kapcsán az alapítvány közreműködésével kell dolgoznia:

  • "közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában;
  • irányítja a turizmusdiplomáciai feladatok végrehajtását;
  • a kormány feladatkörében érintett tagjával együttműködve irányítja a kulturális és tudománydiplomáciai tevékenységet;
  • népszerűsíti a magyar kultúra, oktatás és tudomány eredményeit, beleértve a határon túli magyar kultúrát, oktatást és tudományt"
  • - olvasható a hvg.hu cikkében.

    Baranyában akad pár török kori emlék

    Baranya megyében elég sok török kori emlék akad, 2013-ban a megyeszékhelyen több felújításáról is tárgyaltak a törökök a városvezetéssel, illetve Szigetváron voltak még aktívak. Pécs külön kapott egy Ibrahim Pecsevit ábrázoló szobrot, amit tavaly valaki/valakik horogkereszttel mázoltak össze, az eltávolítása is beletelt némi időbe.