Szerdáig marad a vízforralás Orfűn, lajtos kocsit is bevet a DRV

2017. december 22. 15:45 2017. dec. 22. 15:45

Hivatalosan karácsony után szerdán lesz rendben az orfűi vezetékes víz, addig azt 15 perces forralás után lehet fogyasztani. A vízbe nem került kórokozó, a forralás csak megelőző intézkedés. A DRV ugyanakkor lajtos kocsit is biztosít a településnek.

Mint ismert, csütörtökön értesítette az orfűi lakosokat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), hogy a vezetékes vizet csak úgy szabad fogyasztani, ha legalább 15 percig forralják azt előtte.

Az orfűiek nem annyira örültek a helyzetnek, egyrészt mert elég költséges a vízforralás, főleg, ha valakinek villanytűzhelye van, másrészt volt olyan, aki a Pécsi STOP-nak arról számolt be, hogy ő például csak pénteken kapta meg az értesítést az ivóvizet érintő változásról.

Sokak pénteken már Pécsről hordták a vizet, mivel a település kisboltjából elfogyott a palackozott víz, és voltak, akik a kisgyereküket is inkább ilyenben kívánták fürdetni a biztonság kedvéért, nem pedig a helyi vezetékes vízben.

Füziné Kajdy Zita orfűi polgármester-asszony lapunknak pénteken délelőtt elmondta, az orfűi ivóvíznyerésre szolgáló kút vize nagyobb csapadék hatására opálosodik, ilyenkor napi szinten figyelik a vizet. A szolgáltató az ÁNTSZ-nek (illetve a jogutód szerv megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályának - a szerk.) adott a mintából, a szervezet újabb vizsgálatot tartott, ennek eredményét péntek délelőtt még várták.

Lajtos kocsit is bevet a DRV

A Pécsi STOP péntek délelőtt megkereste a DRV-t is, ahonnan a következő választ kaptuk délután:

"A december 16-17-i hétvégén lakossági panasz érkezett a társasághoz Orfű településről, melyben az ivóvíz zavarosodását kifogásolták a felhasználók.

A DRV Zrt. 2017.12.18-án, hétfőn azonnal elvégezte a hálózat mosatását és a fertőtlenítőszer adagolását is megemelte.

Kedden laboratóriumi vizsgálat céljából vízmintavételezés történt a kút nyers vízéből, valamint a hálózatba táplált és hálózati vízből.

A hálózati mintavételi ponton az eredmények kifogásoltságot mutattak talajhoz és a csőhálózati biofilmhez kötődő, nem patogén (nem kórokozó - a szerk.), de az ivóvízben nem kívánatos baktériumok tekintetében, amely miatt 21-én ismételt mintavétel történt, illetve megkezdődött a teljes hálózat újabb intenzív mosatása, melyet követően december 21-23 között újabb mintavételeket végez a társaság."

A beavatkozások megkezdésével egyidejűleg a katasztrófavédelmet és a Baranya Megyei Kormányhivatal illetékes járási Népegészségügyi Osztályát is értesítették.

A DRV közleménye szerint társaságuk "a mintavételi eredmények kézhezvételét követően rögtön tájékoztatta a település polgármesterét, valamint szórólapon és kihelyezett tájékoztatókon hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy az ivóvíz 15 perces forralás után fogyasztható, valamint lajtos kocsival is biztosítja a felhasználók számára az ivóvizet a településen a korlátozás visszavonásáig."

A lakosságot hozzáférhető helyeken (polgármesteri hivatal, élelmiszerbolt) kifüggesztett levéllel értesítik a tartály helyéről és az ivóvíz-vételezés időpontjáról.

Megelőző céllal kell forralni a vizet

A DRV közleménye szerint "a vezetékes víz ivóvíz célú (forralás nélküli) felhasználásának egészségügyi hatására vonatkozóan a népegészségügyi hivatal elmondta, hogy a vízben talált baktériumoknak közvetlen élettani hatása nincs, a vízforralás elrendelésére az egészségügyi hatósággal egyeztetett módon megelőzésképpen került sor.

Vízforralás után a víz teljes biztonsággal iható még a csecsemők részére is. Egyéb felhasználásra, például fürdésre a víz alkalmas, véletlen lenyelése nem veszélyezteti senki egészségét.

A szolgáltató folyamatosan végzi a beavatkozásokat, és ellenőrzi a víz minőségét, melyet az egészségügyi hatóság részére továbbít, a területi háziorvost is tájékoztatta.

A jelenlegi helyzet feloldása hivatalosan karácsony után, szerdán várható" - zárul a DRV közleménye.