Miniszteri biztost kapnak az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek

2017. december 25. 09:33 2017. dec. 25. 09:33

Miniszteri biztost nevezett ki a kormány az egészségtudományi és orvosképzéssel foglalkozó egyetemek fölé, akinek a feladata ezen intézmények fejlesztése lesz. A miniszteri biztos emellett a klinikai feladatok finanszírozási kérdéseivel is foglalkozni fog. Az utóbbi egy évben 80 miniszteri biztost fizetnek az adófizetők.

Miniszteri biztost nevezett ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azon magyar egyetemek fölé, amelyeken egészségtudomány és orvosképzéssel is foglalkoznak.

Magyarországon négy orvosképzéssel foglalkozó egyetem van: a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem. Ezen universitasokban egészségtudományi karok is vannak, mindezek mellett még Miskolcon van ilyen profilú szervezeti egység.

A Hivatalos Értesítő 63. számában megjelent EMMI utasítás szerint a miniszteri biztos dr. Hankó Balás Zoltán lesz, megbízatása 2018. január 1. és június 30. közt él. Ő egyébként ezt a posztot már másodjára kapta meg, Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter idén júliustól december végéig már kinevezte erre a tisztségre.

A webbeteg.hu cikke szerint dr. Hankó a Semmelweis Egyetem docense, főgyógyszerész, munkájáért az előző kinevezési ideje alatt havi bruttó 300 ezer forintot kapott, plusz némi helyettes államtitkárokra vonatkozó juttatásokat. Akkor többek közt a Semmelweis Egyetem és a Pető András Főiskola integrációjának előkészítése volt a feladata.

Mostani feladatköre a következőkből fog állni:

  • az orvos- és egészségtudományi képzéseket folytató felsőoktatási intézmények intézményfejlesztési elképzeléseinek nyomon követése, koordinálása a  fenntartói által jóváhagyott intézményfejlesztési tervek keretei között;
  • az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények fejlesztésének szükségességére, a  fejlesztések lehetőségeire és irányaira vonatkozó javaslatok előkészítése, a  jóváhagyott fejlesztési elképzelések szerinti feladatok végrehajtásának összehangolása;
  • az egyetemi kórházak létrehozásával kapcsolatos feladatok koordinálása;
  • a klinikai feladatok finanszírozási kérdéseivel és az  ehhez kapcsolódó erőforrás-gazdálkodással kapcsolatos javaslatok kialakítása;
  • valamint a fentebb felsorolt feladatok szerinti feladatkörökkel összefüggésben az emberi erőforrások minisztere által meghatározott eseti, egyedi feladatok ellátása.
  • Mint ismert, Pécsen a Modern Városok Program keretén belül 24,8 milliárd forintot fordítanak az egyetem fejlesztésére (amivel az orvoskar új elméleti tömböt és egy új fogászati klinikát kap), valamint ugyanekkora forrás jön több EFOP-os uniós pályázatból még az egyetemre a Zoom.hu cikke szerint.

    A Hír TV október végi összesítése szerint az elmúlt egy évben 80 miniszteri, 5 miniszterelnöki biztos volt, illetve 17 miniszterelnöki megbízott. Ezenfelül 12 minisztert, 56 államtitkárt és 113 helyettes államtitkárt, valamint 13 kormánybiztost fizetnek az adófizetők.