Mini bölcsődét nyithatnak Lánycsókon

2017. december 26. 13:01 2017. dec. 26. 13:01

Mini bölcsőde kialakítására nyert majdnem 10 millió forintot a lánycsóki önkormányzat.

Még szeptemberben írt ki a kormány pályázatot mini bölcsődék nyitására. A pályázaton minden olyan 10 ezer főnél kisebb település indulhatott, ahol az egy lakosra vetített adóerő-képesség nem éri el a 20 ezer forintot, és a 3 év alatti lakosok száma meghaladja a 40 főt - és ahol nincs bölcsőde.

A pályázatokat a napokban bírálta el a kormány, listájuk szerint Baranya megyében egyedül Lánycsók önkormányzatát támogatták.

Lánycsókon a tavaly adatok szerint 2522 fő lakik, az egy lakosra jutó adóerő 14533 forint. A település 9,957 millió forintnyi támogatást igényelt, ezt meg is kapta két részben: 9,3 milliót építési célra, 650 ezer forintot pedig eszközbeszerzésre.

A pályázaton a maximális támogatás 10 millió forint volt, és az összeget nem kell visszatérítenie az önkormányzatnak.

A magyarbolcsodek.hu gyűjtése szerint egy mini bölcsőde férőhelyszáma 7 fő, ám, ha a csoportban lévő gyerekek mindegyike betöltötte a 2 éves kort, 8 főre lehet növelni a létszámot. (A 12 fő létszámú csoport már klasszikus bölcsődei csoportot jelent.) A gyűjtés szerint egy "telephelyen 3 mini bölcsőde működtethető együtt. Lehetőség van további telephelyeken való működtetésre vagy klasszikus bölcsődei csoport működtetésére is a megfelelő személyi, tárgyi feltételek megléte esetén."

Nem olcsó egy bölcsőde kialakítása

A mini bölcsődék kialakítása ugyanakkor nem olyan olcsó, a Magyar Nemzet még augusztusban kérdezte erről a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét.

Szűcs Viktória szerint egyetlen hagyományos bölcsődei férőhely kialakítása 4 millió forintot szánni, és "a mini bölcsődék sem sokkal olcsóbbak, hiszen a csoportszobát, gyermekfürdőszobát, gyermeköltözőt, akadálymentes szülői illemhelyet, legalább egy melegítőkonyhát, személyzeti öltözőt meg kell építeni, a csoportszobát be kell bútorozni, fel kell szerelni."

A lap szerint így eléggé kérdéses, hogy a településenként maximálisan elnyerhető tízmillió forint egyáltalán elegendő lesz-e, és mire lesz elég, főképp azoknál az önkormányzatoknál, ahol újonnan kell létrehozni az intézményt.

A kormány által jóváhagyott támogatási listán Lánycsókkal együtt összesen 69 település szerepel, ahol mini bölcsődék létrehozását támogatják. A támogatások összértéke kicsivel több, mint 656 millió forint.