Rossz karácsonyi izzósor miatt égett ki egy pécsi ház - fotók

2017. december 25. 14:15 2017. dec. 25. 14:15

Lakhatatlanná vált egy ház a Garay utcában hétfő délelőtt, miután vélhetően egy ünnepi izzósor miatt tűz ütött ki az ingatlanban hétfő délelőtt. Országosan az adventi koszorúk dolgoztatják a tűzoltókat, az ünnepi időszak kezdete óta már tucatnál is többször kellett ezek miatt oltani, de az év végi konyhatüzek miatt is aggódnak a szakemberek.

Oda lett a karácsonyi hangulat egy Garay utcai háznál december 25-ének délelőttjén. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint a belső udvaros, három helyiségből álló háznál feltehetően egy, a helyiség falán végigvezetett, meghibásodott karácsonyi izzósor okozhatott tüzet.

A városi hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az épületben senkit nem találtak, azonban három gázpalackot kihoztak, amelyeket nem ért hőhatás. A tájékoztatás során a szomszédos ingatlanra nem terjedtek át a lángok, személyi sérülés nem történt, az ott élő négy főt rokonoknál helyezik el.

Az adventi koszorúk is problémásak

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Hajdú Márton kiemelte: a négy hét alatt igencsak kiszáradt koszorúk most jelentenek igazi kockázatot. Mint mondta, mostantól január közepéig, végéig tart a koszorú- és karácsonyfatüzek időszaka, de a sütés-főzés miatt a lakástüzek fele ezekben a napokban a konyhából indul.

Fogadja meg ezeket, és tűzoltómentes lesz az év vége

A karácsony közeledtével több időt töltünk a konyhában, és mivel a főzés tűzveszélyes tevékenység, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a konyhai tüzek megelőzésére - figyelmeztet a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Közleményük szerint nagyon fontos, hogy se főzés, se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet. A kifutó zsiradék ugyanis azonnal lángra kap, és a konyhából a tűz gyorsan továbbterjedhet a lakás többi részére.

Ha a konyhában meggyulladt az olaj, ne próbáljuk meg vízzel oltani, ilyen esetben a legjobb megoldás, ha egy nem éghető anyaggal lefedjük az edényt és levesszük a tűzhelyről. A gáztűzhelyeknél a nyílt lánggal érintkezve a konyharuha, saját ruhanemű, műanyag eszközök is könnyen lángra kaphatnak. Ha elhagyjuk a lakást, minden esetben kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és vegyük le az ételt a főzőlapról.

Sütés-főzés közben érdemes időzítőt beállítani, ami jelzi ha letelt a főzési idő. Ha gázszagot érzünk, azonnal szellőztessünk, ne gyújtsunk nyílt lángú gyújtóeszközt és lehetőség szerint zárjuk el a gáz forrását. Ha bármilyen konyhai kisgép (kávéfőző, turmixgép, kenyérpirító, stb...) használat közben füstölni, lángolni kezd, azonnal áramtalanítsunk, semmiképp se kezdjük meg az oltást vízzel.

Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz eloltható. Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó számon. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni. A lakásunkban keletkező tüzet kizárólag saját testi épségünket nem veszélyeztetve próbáljuk meg eloltani - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Azt mondtuk már, hogy 30 másodperc alatt porrá ég a száraz, feldíszített karácsonyfa?

Igen mondtuk, de azért mutatjuk ismét, videók a cikkben, vigyázzon magára és a lakásra!

Videó: így ég porrá fél perc alatt a karácsonyfa és a szoba, ha nem vigyázunk

Könnyedén rémálommá változhat a karácsony, elég egy kis figyelmetlenség, és váratlan vendégként egy csapat tűzoltót találunk az előszobánkban. A veszélyre a megyei katasztrófavédelem is figyelmeztet mindenkit, de mi jobbat tudunk: videón mutatjuk, mennyi idő kell egy feldíszített fenyőnek ahhoz, hogy máglyaként lángoljon. Számoljuk együtt a másodperceket!