Baranyában az érettségizettek és diplomások lendítenek a foglalkoztatottságon

2017. december 27. 08:42 2017. dec. 27. 08:42

Baranyában a közmunka mellett a diplomások is meglökték a foglalkoztatottságot az utóbbi 9 évben, Somogyban a középfokú végzettségűek miatt nőtt a mutató. Tolnában viszont csak a közmunka nőtt.

Félmillió új munkahely jött létre 2008 és 2016 között az országban a G7 cikke szerint, a lap iskolai végzettség szerint is megvizsgálta, melyik megyében kinek köszönhető a GDP-növekedés.

A cikk szerint 9 év alatt minden megyében nőtt a foglalkoztatottság (kivéve Zala megye), de a nagy bővüléseket több megyében a közmunka program beindításával érték el.

"Ez már csak onnan is látszik, hogy arányaiban a legnagyobb foglalkoztatásbővülést a leghátrányosabb helyzetben lévő megyék könyvelhették el, ahol az alacsonyan képzett dolgozók száma nőtt a legjobban" - olvasható a cikkben.

A G7 szerint Győr-Moson-Sopron és Pest megye - valamint benne Budapest - azok a területek, ahol a diplomások és az érettségizettek növelték a foglalkoztatottságot leginkább, és az alacsonyan képzettek részvétele a munkaerőpiacon a legkisebb.

Vannak viszont olyan megyék, ahol a foglalkoztatottság növekedését leginkább a képzettebbek indították be, bár az az alacsonyan képzettebbek is hozzátettek a növekedéshez. Ezek a megyék a következők: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Békés és Baranya.

Baranyában 2008-2016 között 17,8 százalékkal, Somogyban 12,5 százalékkal, míg Tolnában 3,9 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság - derül ki a cikkben közölt diagramokból.

Foglalkoztatottság összetételváltozása legmagasabb iskolai végzettség szerint

null

Baranyában ehhez a mutatóhoz a felsőfokú végzettséggel bírók 10,5 százaléka, míg a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők 5,6 százaléka járult hozzá.

Somogyban inkább a középfokú (6,1 %) és felsőfokú végzettséggel (5,1%) rendelkezők indukálták a foglalkoztatottság növekedését, Tolnában az érettségi nélküli középfokú végzettséggel bírók voltak a motorjai a bővülésnek.

A cikk szerint Békés és Tolna megyékben leginkább az alacsonyan képzettek foglalkoztatottsága nőtt az elmúlt 9 évben, Komárom-Esztergom megyében pedig 2013 óta csökken a diplomás dolgozók aránya és száma. A diplomások csökkenése Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben is egyre inkább megfigyelhető.

"Az országban Békés megyében fogy a leggyorsabban a népesség, a halálozások nagy aránya és az elvándorlás miatt is, így itt különösen gyorsan romlik a munkaerőpiac helyzete. Jellemzően a képzett munkaerő vándorol el az ország gazdagabb részeire, vagy éppen külföldre, és főleg a képzetlenebbek maradnak. De ez a folyamat nem csak Békésre jellemző, hanem a legtöbb kelet-, illetve dél-magyarországi megyénkre is" - olvasható a cikkben.