Janus-arcú a baranyai vállalkozások helyzete

2017. december 27. 16:16 2017. dec. 27. 16:16

A Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi konjunktúrafelmérése igen kétarcúra sikeredett. Bár 20 éve nem voltak ilyen jók a mutatók, az országos átlagtól még mindig elmaradnak a baranyai vállalkozások kilátásai.

A kamara nemrég tette közzé legutóbbi konjuktúrafelmérését. A 2017. októberben lebonyolított vizsgálatban 216 Baranya megyei vállalkozás vett részt. (Mivel ez ráadásul önkéntes volt, a számok nem tekinthetők teljesen valós mintának, ám így is a legpontosabbak, amelyek a rendelkezésünkre állnak, mivel más szervezet nem veszi a fáradtságot, hogy a baranyai vállalkozások helyzetét és kilátásait mérje – a szerk.)

A beérkezett válaszok alapján készített összesített és részmutatók fele-fele szól pozitív, illetve negatív változásokról. Az eredmények egy része még mindig gyenge és főleg bizonytalan helyzetet jelez. A Baranya megyei összesített konjunktúramutató 36,91 pontos értéke a konjunktúraelemzés közel húsz éves történetének legjobb eredménye. Ennek ellenére a megye leszakadása az országos átlagtól még mindig több mint 12 pont – áll a kamara elemzésében.

Javult a vállalkozások jelenlegi és várható üzleti helyzete, így nemcsak a megye gazdaságának egésze, hanem a legtöbb – ágazatok, létszám szerint és export részarány alapján képzett – csoport megtartotta, vagy megerősítette helyét a „fellendülés” szakaszában.

A három legnépesebb csoport - a csak hazai piacokon értékesítők, a mikrovállalkozások és szolgáltatók - eredménye a legalacsonyabb. Mindhárom csoport mutatói javultak, ami az októberi felmérés legpozitívabb eredménye. A mutatóik értéke azt jelzi, hogy még mindig magas a rossz vagy romló várakozással rendelkezők aránya. A legrosszabb helyzetben lévőket azért kell kiemelni, mert ők nemcsak a válaszadók, hanem a megyei gazdasági szereplőinek is a döntő többségét képviselik – így PBKIK elemmzői. Ebből adódóan Baranya megye vállalkozásainak zöme még mindig nehéz körülmények között működik. A javuló helyzetet rontja, hogy két csoport, a középvállalkozások és a kereskedelmi cégek mutatói októberben jelentősen csökkentek.

Az egyes részterületek vizsgálata esetenként súlyos problémákat vet fel. Ilyen a vállalkozások alacsony, bár az utóbbi években javuló jövedelmezősége, valamint a beruházások várható volumenének alacsony szintje, ami a versenyképesség javulását nehezíti.

Szintén súlyos problémákat vetnek fel a vállalatok üzleti tevékenységét akadályozó különböző tényezők, amelyek közül ki kell emelni a szakképzett munkaerő hiányát.

A Baranya megyei konjunktúramutatók többségének elmúlt félévi pozitív változása ellenére a vállalkozások helyzete még mindig rossz. A negatívumok magas száma a megyei gazdaság gyengeségére és a fejlődés veszélyeire hívják fel a figyelmet – összegzi véleményét az iparkamara.