Térkép: ennyi esély van a Dél-Dunántúlon a havazásra csütörtökön

2017. december 27. 14:13 2017. dec. 27. 14:13

Ború, lehűlés és helyenként télies csapadék söpri ki a karácsonyi tavaszt csütörtökön, a szakemberek szerint megvan az esély rá, hogy a hidegfront a régiónkba is hoz havazást.

Az inkább márciust idéző szerdát télies idő váltja csütörtökön - derült ki az Időkép prognózisából. Mint írták, december 28-án nyugat felől hullámzó hidegfront érkezik, beborul az ég, a keleti, délkeleti országrész kivételével egyre többfelé ered el az eső. A délies szél sokfelé erős, a Dél-Alföldön olykor viharos lesz, majd napközben a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a légmozgás iránya, megkezdődik a hideg levegő beáramlása, így nyugaton mind nagyobb területen havas eső, havazás válthatja fel az esőt.

Hogy hol mekkora esély van a téli csapadékra, azt térképen mutatták meg a szakemberek. Eszerint régiónk tekintélyes részén is tisztes sansz van a hóra:

December 29-én, az év utolsó munkanapján elsősorban a Dunántúli-középhegységben, a főváros környékén és északon, északkeleten várható még havazás, keletebbre kezdetben havas eső. Délutánig elsősorban a Börzsönyen, a főváros környéki hegyekben és a Dunántúli-középhegységben alakulhat ki akár 5-10 cm vastag friss hótakaró - írja az Időkép. Szeles lesz az idő, a Dunántúlon nagy területen viharos lesz az északnyugati szél, és a hőmérséklet jelentősen visszaesik, délután mindössze 0, +6 fokot mérhetünk.

A szombat reggel rendes fagyokkal indul, a hófödte tájakon mínusz 10 fok sem kizárt. Szilveszterre aztán befut az enyhülés, némi csapadékra is esély van.