Nemzetgazdaságilag fontos: Baranyában két honvédelmi lőtér is lesz

2018. január 1. 10:40 2018. jan. 1. 10:40

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Honvédelmi Sportközpontok megépítéséhez szükséges ügyeket. Baranyában Pécsen és Szigetváron lesz ilyen.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az év vége előtt néhány nappal a kormány a Honvédelmi Sportközpontok megépítéséhez kapcsolódó ügyeket.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint emiatt

  • építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és
  • településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.
  • A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyeknél a hivatali ügyintézés ideje is meggyorsul.

    A 17,5 milliárdos költségvetésű programban a Magyar Nemzet cikke szerint eredetileg 40 településen (megyeszékhelyeken és járásközpontokban) terveztek felhúzni ilyen létesítményeket, ahol elsősorban dzsúdózásra, vívásra, karatéra és sportlövészetre oktathatnák az ifjúságot.

    A Közlönyben megjelent rendeletben azonban jelenleg csak 16 helyszín lett felsorolva, ebből kettő Baranyában található. Pécsen az Aquapark építésére kiszemelt terület mellett lesz majd egyszer a Honvédelmi Sportközpont - írtuk korábbi cikkünkben.

    Szigetváron a létesítményt a kormányrendeletben szereplő adatok szerint a Hobolra vezető út mellett a 2099/1 és 2099/3 helyrajzi számok alatt fekvő területen akarják megépíteni.

    A Magyar Nemzet cikke szerint a "beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok lesz, de a vagyonkezelő a HM, a szakmai tanácsadó pedig a Honvédelmi Sportszövetség (HS)" lesz.