Az év első napjaiban még meleg lesz, de csapadékra is számítani kell

2017. december 31. 17:20 2017. dec. 31. 17:20

Az év első napjaiban még folytatódik az enyhe tél, többfelé 10 fokok is lehetnek majd. Szilveszter éjjel némi köd Baranyában is előfordulhat.

A tartós, sűrű köd veszélye miatt a fővárosra és Pest, továbbá három északkeleti megyére figyelmeztetést adott ki Újév napjára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Előrejelzésük szerint vasárnap estétől elsősorban az Északi-középhegység völgyeiben, az Alföld északi peremén kiterjedtebb, máshol (Alföld, Kisalföld, Baranya) foltokban sűrű köd várható. Néhol szitálás is előfordulhat fagypont közeli hőmérséklet mellett.

Pécsen szilveszter napján a hóvirág kezdett a szokatlanul enyhe idő miatt kibújni a föld alól. December 30-án pedig az ibolya borult virágba Nagykanizsán.

Hétfőn napközben mindenhol - legkésőbb az Északi-középhegység térségében - javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, de estétől ismét növekszik a ködhajlam.

Az előrejelzés szerint hétfőn, január elsején a köd feloszlása utána is párás marad a levegő. Csak rövid napos időszakok lehetnek, északkeleten, északon, valamint délnyugaton, nyugaton eső, zápor is kialakulhat. Helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű. Napközben általában 7-12 fokig, de északkeleten csak 3-6 fokig melegszik a levegő.

Kedden is megerősödik a szél és eleinte többfelé, délután a Dunától keletre lehet eső. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű, a nappali maximumok 3-8 fok között alakulnak.

Szerdán reggel a Tiszántúlon még lehet néhol eső, majd átmeneti szünet után délután nyugat felől egyre többfelé újra elered az eső, az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet. A szél megerősödik, az Alpokalján viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3, napközben plusz 2-9 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön reggel még több helyen, egyre inkább keleten eshet az eső, az ország északkeleti harmadán havas eső, hó is, napközben már csak néhol lehet zápor, esetleg hózápor. Emellett erős, helyenként viharos lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 5-10 fok között valószínű.